NRK Meny
Normal

13-åring fant flere tusen år gamle hellemaleri

– Jeg holdt på å falle av stolen. Helt fantastisk! Slik uttrykker arkeolog om funnet av hellemaleri i Arjeplogsfjellene.

Solveig Andal Johansen (13)viser de geometriske figurene malt på berg som hun gikk på i fjor vinter.

Solveig (13) viser de geometriske figurene malt på berg som hun gikk på i fjor vinter.

Foto: Sander Andersen / NRK

Det var i fjor vinter at 13-årige Solveig fra Fauske i Nordland kom over et helt felt med hellemaleri i Gasskajávrre i nordvestre del av Arjeplog kommune i Sverige.

– Jeg har jo alltid øynene åpne for slike ting når man går omkring, så jeg så dem ganske lett. Og da ropte jeg på de andre som først trodde det var noen som hadde malt med vanlig husmaling.

Hemmelig

For 13-åringen var dette både spennende og uklart om hva det egentlig var, og hvor gammelt det var. Og da Silvermuseet i Arjeplog fikk bildene de hadde tatt av feltet, ga museet dem munnkurv.

– Det var ei jeg fikk fortelle det til, og hun kan holde det hemmelig, smiler Solveig som var veldig spent før all medieoppmerksomheten omkring dette.

Unikt funn

Men at det var noen med husmaling som hadde latt seg inspirere til å male der er det nok ikke. Arkeolog ved Silvermuseet i Arjeplog, Ingela Bergman, er henfallen over dette unike funnet.

Arkeolog Ingela Bergman er himmelfallen over funnet i Arjeplogsfjellene.

Arkeolog Ingela Bergman er himmelfallen over funnet i Arjeplogsfjellene.

Foto: Sander Andersen / NRK

– Når jeg så bildene som familien Ranberg, med Solveig i spissen, kom med holdt jeg på å falle av stolen. Jeg trodde ikke det var sant. Det er helt fantastisk.

– Innom arkeologien vet vi at det finnes helleristninger og hellemalinger i Nord-Norge og i Finland, og i mellom-Norrland, men i dette området kjenner vi ikke tidligere til dette. Dette er det nordligste i Sverige. I tillegg ligger det i et høyfjellsområde, og det er en type maling med motiv som vi ikke har sett før.

Urgamle

Ingela Bergman antar disse unike hellemalingene er 4.-6.000 år gamle.

– Det betyr veldig mye for forskningen. Det er jo et sensasjonelt funn, og det åpner døren for mere innsats fra folket som, når de ser innslaget og bildene og leser om denne saken, at de åpner øynene og ser. For det finnes sikkert flere.

Ydmyk

Lennart Ranberg fra Fauske har sine røtter i dette området med malinger som er flere tusen år gamle.

Lennart Ranberg er ydmyk over funnene i det området der hans forfedre kom fra.

Lennart Ranberg er ydmyk over funnene i det området der hans forfedre kom fra.

Foto: Simon Piera Paulsen / NRK

– Det betyr veldig mye for oss som pitesamer i området. For dette funnet er jo midt i det pitesamiske området. Og man blir jo ydmyk. Tenk at den som sist satt her for 4.-5.000 år siden kanskje er mine forfedre. Man vet jo aldri.