Lovløse tiltander i deler av Brasil

Forrige ukes drap av tre regnskogforkjempere i Brasil er de siste av tilsammen 1150 drap på regnskog-aktivister i løpet av de siste 20 årene.

Kistene til Joao Claudio Ribeiro da Silva og hans kone Maria do Espirito Santo

Kistene til Joao Claudio Ribeiro da Silva og hans kone Maria do Espirito Santo bæres til graven i Maraba, Brasil.

Foto: STRINGER/BRAZIL / Reuters

For litt over en uke siden ble regnskogforkjemperen Adelino Ramos drept . Ramos var leder for småbøndenes organisasjon i Amazonas og hadde mottatt drapstrusler fra tømmerhoggere i området.

Drapet skjedde bare to dager etter at en annen regnskogforkjemper, Joao Claudio Ribeiro da Silva, ble skutt og drept, sammen med kona Maria do Espirito Santo.

– Økt spenning i Brasil

Debatten rundt den nye skogloven i Brasil har ført til økt spenning mellom miljøvernere og godseierlobbyen.

Bare timer før Kongressen skulle stemme over forslaget til ny skoglov i forrige uke ble miljøaktivistene Joao Cláudio Ribeiro da Silva og hans kone Maria do Espírito Santo da Silva skutt og drept i delstaten Pará.

Politiet retter mistanken mot selskaper som er knyttet til ulovlig hogst i området, skriver Regnskogfondet på sin nettside .

Torkjell Leira og en frosk.

Brasilansvarlig Torkjell Leira.

Foto: Regnskogfondet

– De regelrette henrettelsene av miljøaktivister i Amazonas viser oss den grusomme siden av kampen om ressursene i regnskogen, sier brasilansvarlig i Regnskogfondet Torkjell Leira.

Da Silva var en kjent kritiker av hogstselskapenes ulovlige praksis i Amazonas, og har mottatt drapstrusler i mange år. I følge myndighetene er det liten tvil om at paret ble drept på grunn av sitt arbeid. Ingenting ble stjålet og da Silva fikk øret kuttet av, trolig som bevis på at han var drept.

Utføres av såkalte «pistoleiros»

Da Silva-ekteparet og Ramos er de siste av 1150 aktivister som har blitt drept på grunn av landkonflikter i Brasil de siste 20 årene.

Den mest kjente var gummitapperlederen Chico Mendes, som ble skutt i 1988.

De fleste drapene utføres av såkalte «pistoleiros» – menn på oppdrag for hogstselskaper, gårdbrukere og bønder for å stilne protestene mot ulovlig ødeleggelse av regnskogen.

Så langt har mindre enn 100 saker har nådd rettssalen. Omtrent 80 leiemordere har blitt dømt og bare rundt 15 av de som har bestilt drapene har blitt stilt til ansvar, opplyser Regnskogfondet.

– Så lenge det er mulig å ta seg til rette uten å bli straffet for det, vil de som driver ulovlig hogst fortsette å drepe aktivister som står i veien for dem, sier Leira.