Hopp til innhold

Med 10.000 underskrifter til Kongen

Under ankomsten til en stor konferanse om villaks tidligere i dag mottok Kong Harald et ti meter langt banner med 10.000 underskrifter om at Norge må bygge lukkede oppdrettsanlegg i British Columbia.

Intervju med Kurt Oddekalv i Alta

Kurt Oddekalv i ankomsthallen til laksekonferansen i dag. Foto/redigering: Nils John Porsanger

Et ti meter langt banner med 10.000 underskrifter var det som leder av Norges miljøvernforbund fikk gitt til Kong Harald i dag da Kongen ankom fagkonferansen «Villaksen i nord» i Alta.

Underskriftene, som leder i Norges Miljøvernforbund Kurt Oddekalv fikk levert fra seg, var fra beboere i British Columbia om at Norge må bygge lukkede anlegg der.

– Dette er underskrifter fra de lokale beboerne og fra indianerne der som som ser laksen deres forsvinne. Der hvor det før gikk millioner av fisk er det kanskje 30-40 fisk i dag. Så de har en større laksekatastrofe enn det vi har. Og disse menenskene lever av den fisken.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

John Rampanen

John Rampanen fra Ahousaht and Keltsmaht First Nations i Øya Vancouver i Canada holdt en appell utenfor lokalet der Kongen og flere norske ministere var samlet til laksekonferanse.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

Vil legge press på norsk laksegigant

«Clayoquot Action» er navnet på en aksjonsgruppe fra Canada, som siden slutten av januar har vært i Norge for å sette press på den norske laksegiganten Cermaq.

Selskapet er en av tre norskeide lakseoppdrettsselskaper driver med lakseoppdrett i Øya Vancouver i British Columbia i Canada. De norske selskapene eier 90 prosent av de mer enn 100 anleggene ved øya.

Clayoquot Sound er av UNESCO erklært som naturreservat (Biosphere Reserve) i British Columbia, Canada. Til tross for dette finnes det nå 20 åpne oppdrettsanlegg, og 15 av disse eies av Cermaq.

John Rampanen fra Ahousaht and Keltsmaht First Nations hadde en klar beksjed til Cermaq.

– Kom dere bort fra de sårbare områdene Clayoquot Sound!

Beaska Niillas

NSR-leder Beaska Niillas støtter aksjonen. – Når våre brødre fra British Columbia i Canada kommer til Sápmi og ber om hjelp, så stiller vi opp, sier han.

Foto: Dan Robert Larsen / NRK

I fjor høst okkuperte medlemmer av Ahousaht First Nations in Clayoquot Sound en av lakseanleggene til Cermaq i Yaakswiis. De ble der til selskapet fikk dem tauet bort.

Flere høvdinger i området var med på aksjonen og de sier at det aldri mer vil være villaks der hvis det fortsatt skal være fiskeoppdrett i Yaakswiis.

– De driver med oppdrett av atlanterhavslaks der. Dette er en fremmed art i våre farvann, der vi til vanlig bare har stillehavslaks. Lakselus er det strøste problemet for villaksen vår, advarer Rampanen.

Kong Harald på laksekonferansen i Alta

SE VIDEO: Se Kurt Oddekalv i Norges Miljøvernforbund levere 10.000 underskrifter til Kong Harald V sin adjutant. - Foto/redigering: Nils John Porsanger

Fiskeriministeren tilstede

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp), klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H), sametingspresident Aili Keskitalo og Venstre-leder Trine Skei Grande deltar også på konferansen.

Iskaldt kongebesøk i Alta

Oddekalv understreker at problemet med den ville stammen av villaks i er verre enn i Norge.

– Jeg har selv vært der borte og sett elver tomme for fisk. Det er ganske forferdelig. Det er snakk om det aboslutte villmark, i likhet med Norge –, bare ganget med ti. Dette er en underskift fra 10.000 canadiere og nordmenn, så det er ganske fredelige greier.

Bjørn fanger villaks i Canada

Det er ikke bare mennesker som er avhengige av villaksen. Også bjørner og andre dyr har laks på menyen.

Foto: Pressebilde / Clayoquot Action

Cermaq hadde ingen representanter tilstede under laksekonferansen i Alta, men Grieg Seafood var representert ved styreleder Per Grieg Jr. Selskapet har rundt 20 lakseanlegg i Øya Vancouver.

Grieg mener det ikke er noen grunn til bekymring.

– Vi har et godt samarbeid med First Nations. Vi har avtaler med dem og vår virksomhet gir mange arbeidsplasser til folk fra stammene, sier Grieg.

Reporter Dan Robert Larsen intervjuer styreleder Per Grieg Jr. om lakseoppdrett i Canada.

SE VIDEO: Styreleder Per Grieg Jr. i Grieg Seafood mener det ikke er noen grunn til bekymring. – Vi har et godt forhold til First Nations stammer i Canada, sier han. - Foto/redigering: Nils John Porsanger

Korte nyheter

 • Skogbrann i Kautokeino

  Det meldes om skogbrann to steder i Kautokeino kommune. Den første langs RV92, mellom Gievdneguikoa og Lapholuoppal. Den andre ved Havgajavri i nærheten av grensa til Øvre Anarjohka nasjonalpark. Helikopter er på vei. Det opplyser 110 Finnmark på Twitter.

 • 16 døde rein i Kvænangen

  Flom i vassdrag i Kvænangen har ført til at 16 rein har mistet livet. Reindriftssame Anders A. Sara er redd for at flere liv skal gå tapt.

  – Vi fikk ikke søkt gjennom hele området hvor det kan være døde dyr, så vi har ingen garanti for at det ikke er flere, sier han til Nordlys.

  Kvænangen Kraftverk AS gjør tiltak for å begrense den høye vannføringen, som skyldes stor snøsmelting.

 • Rein i tunnelåpning

  Vær obs på rein ved innkjøringen til Ailegastunnelen i Alta. Gjelder primært på sørsiden av tunnelen. Det opplyser vegtrafikksentralen.