10. april tar folk over hele landet på seg kofta

– Jeg kommer absolutt til å kle på meg kofta, sier kjendisstylisten og lulesamen Erlend Elias Bragstad.

Noereh landsmøte

Fra ungdomsorganisasjonen Noereh sitt landsmøte for tre uker siden, der alle tre dagene var koftedager.

Foto: Marita Kristin Eilertsen

Anna Linnea Fjellheim Varsi

– Vi ønsker å se kofta i bruk over hele Norge, og håper alle som har en kofte, tar den på, sier styremedlem Anna Linnea Fjellheim Varsi.

Foto: Noereh pressefoto

Den samiske ungdomsorganisasjonen Noereh innfører nå nasjonal koftedag.

Det skjer over hele landet torsdag 10. april. Ved å ta på seg kofta en helt vanlig hverdag er man med på å synliggjøre det samiske og bygge den samiske identiteten, mener ungdomsorganisasjonen.

– Vi ønsker å se kofta i bruk over hele Norge, og håper alle som har en kofte, tar den på, sier styremedlem Anna Linnea Fjellheim Varsi.

Fantastisk idé

Kjendisstylisten og lulesamen Erlend Elias Bragstad fra Tysfjord synes at dette er en fantastisk idé, og kommer absolutt til å følge oppfordringen fra Noereh.

– Jeg kommer til å hoppe på den trenden og er veldig heldig som har fått min første lulesamekofte, som jeg absolutt har tenkt å bruke den 10. april. Alt som fremmer koftebruk og det samiske synes jeg er en kjempefin ting å gjøre, sier kjendisstylisten.

Bragstad oppfordrer alle andre til å kle seg i kofte.

– Kle deg i kofte om du har, gjør stas på deg selv og din identitet. Også legger du ut en kul selfie på Instagram og Facebook med emneknaggen #gápptebiejvve.

Erlend Elias Bragstad og Lilian Urheim

Under lulesamisk moteuke i 2013 fikk kjendisstylisten Erlend Elias Bragstad sin første samekofte fra duodjeutøver Lilian Urheim.

Foto: Harrieth Aira / NRK

For alle

Koftedagen er for alle sammen uansett alder. Det er ikke alle som har kofte, men det finnes løsninger også for dem.

– Har du ikke kofte, sleng på deg en luhkka (ermeløs skulderkappe), lån skoband fra en kjær áhkko (bestemor) eller finn frem nål og tråd og begynn å sy, oppfordrer styremedlem i Noereh Anna Linnea Fjellheim Varsi, som selvfølgelig ønsker å se så mange kofter som mulig på sosiale medier.

– Man må få tatt bilde av seg selv, og legge det ut på Instagram med emneknaggen #gápptebiejvve. Kanskje blir det en liten konkurranse om hvem som legger ut det fineste bildet, legger Fjellheim Varsi til.

Hedre kofta

Ungdomsorganisasjonen vil hedre kofta og vise at man er stolt av den, i tillegg vise frem den samiske identiteten i samfunnet og styrke den.

– Vi ønsker å ta på oss kofta på en vanlig hverdag. Før var den et hverdagsplagg som vi ønsker å ta tilbake og vise frem.

Hvordan vil du gå kledd 10. april? Kommer du til å følge oppfordringen om å kle på deg kofta?