10 historier du bare må høre

Den nye gratisappen NRK Jođi gir deg eventyrlige opplevelser på smarttelefonen. Her er ti av de aller beste historiene fra skattkammeret.

Bilde

DIGGER APPEN: – Jeg synes det er bra med historier, spesielt når de er spennende! sier Lucas (9) i Oslo.

Foto: Kenneth Hætta

John E. Utsi og Lisbet Blind har på sine reiser samlet inn alle historiene som finnes på NRK Jođi. Her er deres favoritter.

Last ned appen nå:

1. Vil ikke være noaidi

Bilde
Foto: Illustratør: Runar Balto

– En skremmende historie som ikke egner for fire år gamle barn. Nils Johansen Eira som bor mellom Kvalsund og Hammerfest om sommmeren forteller med stor dyktighet. En mann blir opplært til å være noaidi. Han blir kraftig preget, og oppdager at han ikke vil være det likevel.

PÅ SAMISK: Noaideoahpas

2. Ikke utfordre de døde

Bilde
Foto: Illustratør: Runar Balto

– Marit P.A. Gaup bor på Alteidet på sommeren, i Mieron i Kautokeino på vintrene. Hun forteller om da hun i sin ungdom skulle sette opp lávvu for natten sammen med en dreng. Drengen sier at her pleier hans gudmor å være, og at han ville kjent henne om han møtte henne. Men gudmoren er død. Moralen er å ikke utfordre de døde, forteller John E. Utsi. .

PÅ SAMISK: Olmmái gii hástala jápmán risteatnis

3. Gutten som ikke lar seg finne

Bilde
Foto: Illustratør: Runar Balto

– Svartedauen sprer seg. En gutt som bor i lávvu forsvinner og lar seg ikke finne. En original historie fra Tanadalen som er godt fortalt.

PÅ SAMISK: Rohtodávda

4. Kvinnestemmen under taket

Bilde
Foto: Illustratør: Runar Balto

– En selvopplevd historie fra en kar som bodde på internat i Kautokeino i sin ungdom. En smittsom sykdom sprer seg. Da barna skal legge seg hører de noe under taket - en pipete kvinnestemme og en eldre mann som har en opphetet diskusjon. Det viser seg å være sykdomsånden og beskyttelsesånden.

PÅ SAMISK: Gusmádávda

5. Trollmenn forsøker å flytte en øy

Bilde
Foto: Illlustratør: Runar Balto

– Øystein Nilsen i Nesseby forteller en tradisjonell historie som han har hørt som barn. Tre noaidier samler fugleegg på våren. De forsøker å få en øy i Russland til Varangerfjorden. En bra historie om noaidevuohta.

PÅ SAMISK: Áinnáidsullot

6. Reinpilene

Bilde
Foto: Illustratør: Runar Balto

Inger Anita Smuk i Varangerbotn forteller en tradisjonell historie om reinen som har tre piler i sin kropp, og om alle dyrene som forsøkte å drepe den. Moralen er at ord kan drepe.

PÅ SAMISK: Bohcco njuolat

7. Slik fikk fossen navnet «Pikefossen»

Bilde
Foto: Illustratør: Runar Balto

– En gammel historie om reindriftsutøveren i nærheten av Máze i Kautokeino som ble så sint da reinene havnet i vannet at han han satte tjenestepiken i en tønne nedenfor en foss for å drepe henne. En historie som leder tankene til bibelske Moses og Nilen.

PÅ SAMISK: Nieidagorži

8. Skrekken i Silisávži

Bilde
Foto: Illustratør: Runar Balto

Nedenfor Suolovuopmi på veien mellom Alta og Máze er det mange som mener å ha sett merkelige fenomener. Ole Henrik Gaino i Láhppoluoppal forteller om da han ble fast i snøen en uværsnatt, og møtte en kvinne med uante krefter. En skrekkhistorie om stedet mange er redd for å passere i vintermørket.

PÅ SAMISK: Silisávži

9. Om fjellet der stallo drepte mennesker

Bilde
Foto: Illustratør: Runar Balto

– En av de mest tradisjonelle historiene i Karesuando-Kautokeino-området. En klassisk historie om da stállu kommer på julaften. En ordentlig motorsagsmassakre!

PÅ SAMISK: Durkkihanvári stállu

10. Same spiller poker med en mann med hestehov

Bilde
Foto: Illustratør: Runar Balto

– En av de historiene vi selv har skrevet gjennom å ha leset ulike bøker. Vi befinner oss i gruven i Svappavaara i Kiruna. De spiller poker, og en av de som spiller har en hestefot. Det er tale om store pengepremier, og kameraten spiller videre mens den andre drar hjem. Senere får han høre hva som har skjedd. Spill ikke poker, er moralen. PÅ SAMISK: Heakkaváralaš speallan