Hopp til innhold

-Flere tas ut i streik

Over 70 ansatte er foreløpig tatt ut i streik i tre samiske kommuner.

Streikende i Karasjok

Alma Helander (stående) er streikeleder i Karasjok.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Det er samekommunene Snåsa, Karasjok og Porsanger som merker at det er streik i offentlig sektor. Nå planlegger Fagforbundet å ta ytterligere flere ut i streik rundt om i landet. Mellom 25 og 30 tusen arbeidstakere i stat og kommune er tatt ut i streik, og konsekvensene merkes over hele landet. Natt til torsdag brøt meklingen, som omfatter 600.000 stats- og kommuneansatte.

Alma Helander

Streikeleder Alma Helander sier de neste som tas ut i streik i Karasjok er barnehageansatte.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Nå er barnehager stengt, sykehjem nedbemannet og politiet har lagt ned arbeidet. I Karasjok er ansatte i kommune administrasjonen som foreløpig er tatt ut i streik, og neste steg er barnehageansatte, forteller streikeleder, Alma Helander.

Lønnsøkninger og faste stillinger

Fagforbundet varslet torsdag kveld at de tar ut ytterligere 15.000 medlemmer i streik rett over pinse. YS trapper opp med rundt 500 i kommunene. Oslo kommune er foreløpig ikke i konflikt, der skal meklingen gjenopptas fredag.

Også arbeidstakerorganisasjonen Akademikerne skal fortsette meklingen fredag. I Finnmark vil ytterligere 269 medlemmer av Fagforbundet tas ut i streik, mest sannsynlig fra tirsdag. Totalt 532 personer vil da være ute i streik i fylket.

– Vi krever høyere lønn og i tillegg har vi så mange som ikke får faste stillinger, og det går utover økonomien til folk, sier Helander. Natt- og helgetilleggene er også for lave, fortsetter hun.

Torsdag var 30 ansatte i streik i Karasjok, de fleste ansatte i administrasjonen. Helander opplyser at de neste som tas ut i streik, er kommunens barnehage ansatte.

Streikevakter i Karasjok

Streikevakter i Karasjok. Fra venstre: Frøydis Lindseth, Odd Markussen, Håvard Svendsen

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

– Streikestemningen hos oss er god og vi følger godt med på om kommuneledelsen tar inn stedsfortredere for oss, sier streikelederen.

– Prøver å tilrettelegge

– I første omgang merker folk at vi ikke har noen på service-kontoret. Vi prøver å tilrettelegge slik at befolkningen kan ta kontakt med de i kommunesystemet de ønsker å ta kontakt med, ved behov, sier rådmannen i Karasjok, Hilda Vuolab.

Rådmann i Karasjok, Hilda Vuolab

Karasjok Rådmann, Hilda Vuolab sier at de prøver å tilrettelegge for befolkningen under streiken.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Hør hva rådmannen i Karasjok sier om streiken:

Hun sier at kommunen ser an situasjonen, og at det er den tekniske tjenesten som vil bli berørt i denne omgang.

I hele landet er det mangel på f.eks. helsefagarbeidere, og på landsbasis kan det komme til å mangle opp til 30-40.000 arbeidstakere i helsesektoren. Det er tragisk for unge nyutdannede, som bare får tilbud om små deltidsstillinger, sier hovedtillitsvalgt i Fagforbundet og streikeleder i Molde, Anne Mari Mordal til NRK.

Sykepleier Svenn Ivar Simskar i Grane

De streikende krever flere helsearbeidere.

Foto: Leif Inge Larssen / NRK

Fakta om streiken i offentlig sektor:

Meklingen i lønnsoppgjøret for de offentlig ansatte brøt sammen natt til torsdag. Det innebærer streik blant over 25.000 ansatte i stat og kommune. Flere vil følge når konflikten trappes opp. Arbeidstakerorganisasjonene er samlet i de fire hovedsammenslutningene LO, YS, Akademikerne og Unio. De har hver sin forhandlingsdelegasjon i alle tre tariffområder. Motpart er staten ved Fornyings- og administrasjonsdepartementet, kommunenes organisasjon KS og Oslo kommune.(Fakta: NTB)

Korte nyheter

  • 26 elfápmoprošeavtta dieđihuvvon Finnmárkui

    Go NVE áigemearri dievai mánnodaga dán vahkku, de ledje dieđihan 26 elfápmoprošeavtta Finnmárkui. Leat ollu eambbo ohcamušat go masa lea kapasitehta
    NVE áigu vuoruhit prošeavttaid gaskkas ovdal geasi.

    – Livččii boastut geavahit áiggi ja kapasitehta sihke NVE:i ja eará beliide meannudit buot 26 prošeavtta. Ovttas gielddaiguin mii áigut dál válljet guđiid prošeavttaiguin bargat viidáseappot. Geassemánu gaskkamuttus NVE ovddida visogova mii čájeha makkár prošeavttat besset mielde viidáset proseassas, dadjá čázádat- ja energiijadirektevra Kjetil Lund.  

    Oktiibuot leat dieđihuvvon 26 prošeavtta, mat leat juhkkon čuovvovaš logi gildii: Áltá, Bearalváhki, Báhcavuotna, Gáŋgaviika, Hámmerfeasta, Ákŋoluokta, Davvesiida, Davvenjárga, Porsáŋgu ja Čáhcesuolu. Muhtun prošeavttat gusket guovtti gildii.

  • Stor interesse for å bygge ut fornybar kraft i Finnmark

    Da NVEs frist gikk ut mandag denne uken var det meldt inn 26 kraftprosjekter i Finnmark. Det er langt flere enn det vil være kapasitet til, selv ved en kraftig oppgradering av strømnettet i fylket.

    NVE vil prioritere mellom prosjektene før sommeren.

    – Det ville være feil bruk av tid og kapasitet både for NVE og andre parter å ta alle de 26 prosjektene til behandling. I dialog med kommunene vil vi nå gjøre en prioritering av de innsendte meldingene. I midten av juni vil NVE legge fram en oversikt over hvilke prosjekter som blir med videre i prosessen, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.  

    Før fristen 22.april ble det sendt inn 21 nye vindkraftmeldinger, og 1 prosjektbeskrivelse om utvidelse av et vannkraftanlegg. I tillegg er det tidligere sendt inn 3 vindkraftmeldinger og 1 vindkraftsøknad.

    Totalt er det meldt inn 26 prosjekter fordelt på følgende ti kommuner: Alta, Berlevåg, Båtsfjord, Gamvik, Hammerfest, Hasvik, Lebesby, Nordkapp, Porsanger og Vadsø. Noen av prosjektene berører to kommuner.

    Fullstendig liste med beskrivelse av prosjektene finner du på NVEs nettsider.

    NVE arrangerer et digitalt infomøte om arbeidet i Finnmark klokken 09.00 i dag, torsdag 25.april. Møtet er åpent for alle. Her kan du melde deg på møtet.

    Den nye 420 kv-linjen fra Balsfjord til Skaidi nærmer seg ferdig. Her kan man se linjen på Sennalandet.
    Foto: Allan Klo / NRK
  • Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan unnán čáhci

    Ii goassige ovdal leat leamaš ná unnán čáhci Davvi-Norgga čáhcemagasiidnan go dál, nu dieđiha Europower. Elfápmoanalytihkkár Olav Botnen dadjá sivvan dása lea dat goike ja gálbma dálvi.

    – Leamaš uhccán muohta ja nu lea čáhcemagasiinnain uhccán čáhci dál, dadjá Botnen.