- Vil heller endre syn, enn å forby

Før festivalen som ble arrangert i helga, oppfordret Markomeannu til å ikke bruke finsk turistsamelue på deres festival, men det ble tilsynelatende ikke oppfattet av alle.

Jukse-sameluebruk på Márkomeannu

Under årets Markomeannu ble det observert lue som de ikke ville ha noe av under festivalen

Foto: Tor-Emil Schanche / NRK

Det har tidligere vært diskusjoner om hvorvidt finske turistsameluer bør aksepteres eller ikke på festivaler. Denne helga ble Markomeannu arrangert, og før festivalen ble holdt gikk festivalsjefen for Markomeannu, Marita Kristin Eilertsen, ut med oppfordring om å la lua ligge hjemme.

Ikke alle hadde fått med seg denne oppfordingen.

Marita Kristin Eilertsen

Festivalsjef Marita Kristin Eilertsen

Foto: Marita Kristin Eilertsen

– Vi har ikke lagt inn forbud på å ha på seg disse luene, men sagt at vi ønsker at folk ikke tar de med. Uansett om de tok de med så regnet vi med at publikum kom til å ta vare på luene. Noe jeg også så at de ble, de som brukte luene ble plukket dem av hode og kastet i skogen, sier Eilertsen.

Vil ikke ha noe av luene

Samisk samfunnsdebattant Katri Somby har tidligere uttalt at festivaler burde forby disse luene.

– Jeg ser at våre kulturelle symboler blir misbrukt, og da tenker jeg spesielt på de finske turistsameluene, siden det her er snakk om hodepryd. Der bryr man seg ikke om lua er en kvinnelue eller en mannslue, man ser ofte at kvinner bruker mannslue. Det er oftest ikke fin duodji heller, sånn som vi samer ville brukt. Jeg synes det er så ubehagelig å se slike luer i bruk. Derfor er det veldig motiverende å se at det er mulig å kritisere slikt og at det får resultater.

Festivalsjefen sier at det ikke blir aktuelt å forby det.

– Så lenge vi sier at vi ikke vil ha luene der, så får det rekke. Vi vil ikke ekskludere noen selv om de blir brukt, vi vil heller prøve å endre synet til de som bruker dem slik at de ikke tar dem med til neste gang.

Eilertsen sier videre at show fra scenen fikk påpekt nettopp dette med bruk av slike luer.

– Bandet Ylva, i samarbeid med Suohpanterror hadde en visning der de klipte opp falske sameluer og sprayet med spray, en slags demonstrasjon på scenen.