Skjemmes over Norge

– Det er skammelig at Stortingets fremste politikere ikke vil møte Dalai Lama når han besøker Norge, sier tidligere sametingspresident Ole Henrik Magga.

Dalai Lama

-

Foto: ANGELA WEISS / Afp

Tibets åndelige leder kommer til Norge om knappe to uker, men flere stortingspolitikere vil ikke møte Dalai Lama som fikk Nobels fredspris i 1989.

Beklemmende og skamfull

Ole Henrik Magga

Det er skam for Norge at Stortinget ikke vil møte Dalai Lama, sier den første sametingspresidenten Ole Henrik Magga.

Foto: Kjell Are Guttorm / NRK

Den første presidenten i Sametinget, Ole Henrik Magga sier at det gir en beklemmende følelse og han er rett og slett skamfull for å være norsk borger. Dette fordi Norge er det landet som har ansvaret for utdelingen av Nobels fredspris.

– Norge har ansvar for å beskytte menneskerettigheter og de rettigheter som Dalai Lama står som representant for, nemlig overlevelse av det tibetanske folket. Derfor er det fryktelig og overraskende og aldeles uakseptabelt at man behandler Dalai Lama og Tibet på denne måten, sier Magga.

Stortinget sier nei til Dalai Lama

Flere stortingspolitikere vil ikke møte Dalai Lama når han besøker Norge 7. til 9. mai. Også stortingspresident Olemic Thommessen, som i fjor var leder i Tibetkommiteen i Stortinget, sier nei til å møte Lama.

Regjeringa mener også at Dalai Lama ikke kan benytte hovedinngangen når han besøker Stortinget.

Olemic Thommessen sier til Dagsrevyen at Norge må prøve å få et bedre samarbeid med Kina, siden forholdet har vært dårlig etter at dissidenten Liu Xiaobo fikk tildelt Nobels fredspis i 2010.

KRF og Venste er enig med Magga

Både Kristelig folkeparti og Venstre i Stortinget er enig med Ole Henrik Magga om å vise respekt for en som har mottatt fredspris.