- Mathisen må forlate Ap

- Jødenes historie kan ikke forfalskes, så derfor må Anders Mathisen melde seg ut av Arbeiderpartiet.

Sametingspresident Egil Olli.
Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Sametingspresident Egil Olli er sjokkert over Mathisens uttalelser om at holocaust er løgn. Sametingspolitikeren fornekter utryddelsen av seks millioner jøder.

Historien kan ikke omskrives

– Historien fra 2. verdenskrig kan ikke omskrives, sier Olli. Sametingsledelsen prøvde i går kveld å komme i kontakt med Mathisen, men han svarte ikke på henvendelsene.

Sametingspresidenten sier at saken har fått en veldig uheldig utvikling og han ble veldig lei seg da han hørte at Mathisen hadde bekreftet overfor avisa Finnmarken at han står inne for ytringene, og hevder det ikke finnes beviser at det eksisterte gasskamre og massegraver i nazistenes utryddelsesleire.

– Sametinget tar avstand fra denne type holdninger, så mitt eneste råd til Mathisen er at han trekker seg fra partiet, sier Olli.

Mathisen er styremedlem i Samisk sosialdemokratisk forening, som er tilknyttet Oslo Ap.

- Finner ikke ord

Raimo Valle
Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Statssekretær Raimo Valle i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet skriver på sin facebook profil: «blir utrolig trist av å lese om holdningene til Anders Mathisen. Hvordan det er mulig å mene slikt for en samepolitiker og AP-politiker er vanskelig å forstå. Det er så fjernt fra det jeg og partiet vårt står for. Jeg har for første gang fjernet en fb-venn fra lista mi!»

Valle sier at han finner ikke ord og støtter kravet til Olli - at Mathisen forlater partiet.