Hopp til innhold

- Kanskje det pitesamiske senteret bør flyttes?

Pitesamene i Norge fikk eget senter i 2003, nå kan tiden være moden for å flytte senterets hovedvirksomhet.

Lennart Ranberg

Nestleder i styret til Duoddara Ráffe Lennart Ranberg stiller spørsmål om det er på tide å flytte senteret til en mer sentral plass.

Foto: Idar Kintel / NRK

Hvis pitesamisk språk og kultur skal bli synlig, så må det pitesamiske senteret bli mer synliggjort. Det sier nestleder i styret til det pitesamiske senteret Duoddara Ráffe Lennart Ranberg.

– Å synliggjøre det pitesamiske er kanskje det som er det viktigste. Får man ikke det synliggjort så blir pitesamisk bare et lukket miljø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det pitesamiske senteret Duoddara Ráfe

En mulig plassering av et nytt pitesamisk senter er langs E6.

Foto: Harrieth Aira/NRK

Flytte senteret

Nå spør Ranberg om det er på tide å flytte det pitesamiske senteret til en annen plass enn Dokmo i Beiarn der det ligger i dag.

– Synliggjøring kan man gjøre gjennom et senter som er kraftfullt. Det bør kanskje ligge en annen plass. Det kan ligge langs E6, slik at det ikke ligger så langt unna. Da kan man få mange besøkende. Tilknyttet senteret kan man ha museumsvirksomhet, studievirksomhet, film, bibliotek, utstillinger.

– Har dere flytteplaner?

– Nei, vi har ikke flytteplaner. Dette er tanker om hva vi vil gjøre med senteret. Vi jobber med strategiplan, og der vil vi ta med tanker om senterets framtid.

Stig Morten Kristensen

Daglig leder i det pitesamiske senteret Duoddara Ráffe sier en eventuell flytting vil gi utfordringer.

Foto: Sander Andersen / NRK

Pitesamisk område omfattes av områdene rundt kommunene sør i Salten på norsk side og områdene rundt Arjeplog, samt deler av Arvidsjaur kommune i Sverige.

Mer sentralt

Daglig leder ved det pitesamiske senteret Stig Morten Kristensen er i full gang med senterets strategiplan, og slik NRK forstår det er en av planene å se nærmere på alternativ lokaliseringen av senteret.

– Vi skal ikke se bort ifra at vi kanskje i framtida etablerer oss mer sentralt, for dermed å nå en større målgruppe. Et mer sentralt senter blir også et mer åpent senter for hele det pitesamiske området. En slik tanke utelukker ikke at vi skal ha aktivitet på Dokmo i Beiarn.

– En mer sentral lokalisering av et senter har absolutt sine fordeler for eksempel med tanke på synliggjøring.

Kristensen påpeker likevel at en flytting av senterets virksomhet har sine utfordringer.

– En eventuell flytting gir mange utfordringer og kostnader. Men det kan være muligheter. Framtiden får vise hva som skjer.

Finn Strand

Å flytte hadde vært en fordel, men vi må beholde den nåværende lokaliseringen også, sier tidligere styreleder i Duoddara Ráffe Finn Strand.

Foto: Idar Kintel / NRK

Tiltrekke kompetanse

Mangeårig forkjemper for det pitesamiske, og tidligere styreleder i Duoddara Ráffe Finn Strand er heller ikke fremmed for tanken.

– Det hadde vært en idé for å få synliggjort senteret mer. Det hadde nok vært en fordel. Ved en mer sentral plassering vil man i større grad kunne tiltrekke seg kompetanse. Men vi må beholde Dokmo, det mener jeg. Men jeg er ikke fremmed for tanken.

Også kulturbærer og duodjeutøver Torill Sivertsen stiller seg bak tanken om å få senteret til en mer sentral plass.

– Vi har jo ment at det burde vært på en mer sentral plass, for å få det mer synliggjort.

Korte nyheter

 • Suopma árvvoštallá cegget rádjááiddi

  Suopma árvvoštallá cegget áidi Ruošša rájá bokte, dajai Suoma olgoriikkaministtar Krista Mikkonen preassadieđáhusas gaskavahkku eahkeda.

  Suopma čuovvu dárkilit mielde iežas guovlluid maŋŋel Nord Stream bávkkeheami nuortamearas, dajai Suoma stáhtaministtar Sanna Marin.

  Suopma boahtá doarjut Ukraina vaikko mii dál geavaš Nord Streama oktavuođas, dajai Marin.

  Sanna Marin
  Foto: YLE
 • Mijá tekno - Sámedikkiid njunušprošeakta

  Norgga, Suoma ja Ruoŧa sámedikkit leat ovttas válljen čuovvulit giellalogijagi ja lágidit oktasaš doaimmaid ja strategiijaid sámegielaid ovddideamis. Giđđat 2021 lágidedje sámedikkit oktasaš digitála bargobáji masa ledje bovden sámi dutkanásahusaid ja nuoraidorganisašuvnnaid. Bargobáji áigumuš lei gullat makkár dárbbut sámi servvodagas leat sámegielaid hárrái, ja gávdnat vejolaš fáttáid oktasaš sámi njunušprošektii. Mijá tekno áššejođiheaddji Aili Guttorm muitalii «Buorre Iđit Sápmi» sáddagis ahte teknologiija sáhttá ovdánahttit sámegielaid ja lasihit giellahálliid.

  Sametingsrepresentant Aili Guttorm
  Foto: Marie Louise Somby / Sametinget
 • EU foreslår nye sanksjoner mot Russland

  EU innfører nye sanksjoner mot Russland som blant annet innebærer import- og eksportforbud. Det skal svekke russisk økonomi, sier EU-sjef Ursula von der Leyen.

  Sanksjoner vil også inneholde en oljepristak, opplyser EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen via Twitter.

  Hun anslår at sanksjonene vil koste Russland 7 milliarder euro i inntekt.

  EU-president Ursula von der Leyen om sanksjoner mot Russland