Hopp til innhold

- Ikke lenger Ap-prinsessa

Ap-nestleder Helga Pedersen er i kjempehumør før hun legger fram partiets program søndag ettermiddag. Ikke alle politiske kommentatorer er like begeistret.

Helga Pedersen på Ap-landsmøtet
Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Stein Kåre Kristiansen

Stein Kåre Kristiansen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

TV2s politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen viser til at Pedersen ble håndplukket av Jens Stoltenberg.

Ikke blitt "den nye Gro"

- Hun ble applaudert inn i partiet som "den nye Gro" som Dagsavisen skrev. Det er hun ikke blitt. Hun har ikke innfridd forventningene. Selv om det ikke er en aktuell problemstilling nå, nevnes hun ikke som en arvtaker etter Stoltenberg. Helga Pedersen er ikke lenger kronprinsessa i Ap som hun etter planen skulle ha vært, sier Kristiansen til NRK.

NRKs politiske medarbeider Per Arne Bjerke synes også Pedersen har vært anonym. Han sier dette henger sammen med at Fiskeridepartementet ikke er så ofte fremme i mediene. Likevel sier Bjerke:

- Hun har klart å turnere kystbefolkningen på en god måte. Den som sitter som fiskeriminister, er den som får mest klagesaker og bråk når det gjelder enkeltsaker. Der har Helga Pedersen klart å holde ro, og fått kystbefolkningen med seg på en god måte. Men det er jo ikke i dette departementet noen blir "superkjendis".

- Har ikke mislykkes

VGs politiske redaktør Olav Versto synes ikke Helga Pedersen har mislykkes.

- Hun gjør en god jobb i kulissene. Hun har jo jobbet fram programmet for de fire neste årene, og det ser ut som hun der har gjort en god jobb.

VG-redaktøren mener det er for lettvindt å si at hun ikke gjør en god jobb fordi hun ikke synes i den offentlige debatten.

Politisk redaktør Arne Strand i Dagsavisen sier Helga Pedersen har gjort en god jobb som nestleder i Ap.

Arne Strand

Arne Strand i Dagsavisen.

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

- Men hun har ikke klart å markere seg. Jeg tror dessuten ikke Helga Pedersen har ambisjoner om å gå helt til topps i partiet.

- Knusende ro

Helga Pedersen som er fra Vestertana i Finnmark, ble valgt til nestleder på landsmøtet for to år siden. At noen av landets fremste politiske kommentatorer mener hun er for lite synlig, ler hun av.

- Dette er noe jeg tar med knusende ro. Jeg er opptatt av å gjøre den jobben jeg har fått på en best mulig måte. Så får folk velge å like det eller ikke. Jeg er veldig fornøyd med å ha fått fram et program i samarbeid med hele partiorganisasjonen, sier Pedersen til NRK.

Hun understreker at Jens Stoltenberg står ikke på valg.

- Han er vår partileder og statsminister i mange år til. Derfor ønsker jeg ikke å være med på en diskusjon om hvem som skal overta etter ham.

- Feil å ikke skifte departement

Arne Strand i Dagsavisen tror det var en feil av Pedersen å ikke skifte departement da regjeringen ble rokkert.

- Et tyngere departement ville gjort henne mer synlig i den offentlige debatten og i det offentlige bildet. Jeg tror hun har tenkt det slik at det er fiskeripolitikken som er viktigst for landsdelen, og dermed har hun gjort en stor tjeneste for landsdelen og partiet, sier han.

Fiskeriministeren sier omtrent det samme som den politiske redaktøren.

- For meg har det vært viktig å være i et departement som er viktig for det nordnorske landsdelen og hele kysten. Jeg synes vi har fått til utrolig mye i den tiden vi har sittet.

Helga Pedersen er klar over at Fiskeridepartementet ikke gir full telling i mediene.

- En pris å betale

- Det er åpenbart en pris å betale. Det er ikke fiskeri og kysten som ligger Akersgatas hjerte nærmest. Det er ikke dette som gir mest uttelling i VG og Dagbladet. Likevel mener jeg at det har vært et helt riktig valg av meg og partiet at jeg har hatt ansvaret for dette departementet, sier hun til NRK.

Tanaværingen har et avslappet forhold til sin egen politiske karriere.

- Min egen karriere er av underordnet betydning. Jeg skal prøve å gjøre en best mulig jobb for partiet.

Arne Strand mener Helga Pedersen har mange år til å bygge seg opp som lederkandidat. I dag ville hun imidlertid hatt små sjanser til å bli ny leder.

- Skulle Aps landsmøte ha valgt ny leder i morgen, så tror jeg partiet ville valgt Jonas Gahr Støre. Men hva som vil skje om fem-seks år, det er det for tidlig å si noe om, sier Strand.

Korte nyheter

 • - Girkus bargagoahttán seanadeamen

  Sámi girkoráđđi lea dárkilit čuvvon Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna bargguid ja leamaš mielde daid gulaskuddamiin mat leat čađahuvvon dan hárrái.

  Dál vurdet ahte seanadanbargguid váldet duođas, girkus goit leat fuomášan dáruiduhttima hástalusaid ja seanadeamen bargamin. Nu muitala Sámi girkoráđi jođiheaddji Sara Ellen Anne Eira.

  Dás sáhtát gullat Eira.

 • Kommišuvnnalahttu šattai bivdit veahkki

  Son lea vihtta jagi leamaš Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna lahttu, Per Oskar Kjølaas.

  Son šattai ieš bivdit veahkki maŋŋá go lei gullan lossa muitalusaid dáruiduhttima váikkuhusaid birra.

  Bisma emeritus lohká buorre viimmat geargan dáinna bargun go raporta dáruiduhttima birra lea geigejuvvon Stuorradiggái.

  Gula Kjølaasa dás:

  Son šattai ieš bivdit veahkki maŋŋá go lei gullan lossa muitalusaid dáruiduhttima váikkuhusaid birra.
 • - Raporta ii galgga čihkkot

  Sosialisttalaš Gurutbellodaga jođiheaddji ja Stuorradiggeáirras, Unjárgalaš Kirsti Bergstø, lea vuordán dan beaivvi go Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raporta dáruiduhttima birra almmuhuvvo.

  Son lei okta dain gii garrasit barggai vuoi dát kommišuvdna ásahuvvo ja guorahallagohtet dan dáruiduhttima.

  Duorastaga lei Bergstø duđavaš go raporta dáruiduhttima birra almmuhuvvui ja lohpida čuovvulit ja gozihit ášši Stuorradikkis.

  Gula jearahallama sutnje dás.

  Unjárgalaš Kirsti Bergstø, lea vuordán dan beaivvi go Duohtavuođa- ja soabahankommišuvnna raporta dáruiduhttima birra almmuhuvvo.