Råd fra topp-jurist: - Godta at visepresidenten blir president

Førsteamanuensis Ánde Somby er ikke i tvil: - NSR bør finne seg i at visepresident Johan Mikkel Sara blir sametingspresident mens Aili Keskitalo er borte.

Ánde Somby
Foto: NRK

HØR: Ánde Somby om reglementet

Helt siden det ble klart at Aili Keskitalo går ut i svangerskapspermisjon, har det rast en debatt om hvem som skal bli hennes stedfortreder.

Førsteamanuensis ved Universitet i Tromsø, Ánde Somby, synes det er rart at politikerne er i tvil.

Tydelig reglement

- Jeg synes reglemenetet regulerer dette ganske tydelig. Det uttales at ved presidentens fravær så rykker visepresidenten opp. Siste ledd i denne bestemmelsen, regulerer den situasjonen hvis Sametinget blir uten visepresident; da skal den nye vispresidenten velges blant Sametingets representanter, sier Somby.

Han mener at det nettopp er det som er poenget med å ha en visepresident, at man skal ha en som skal fylle presidentens rolle når presidenten har fravær.

- Jeg tror det ville vært en uheldig løsning å la plenum velge en ny president, fordi det her er snakk om hvilket forhold man skal ha til sitt egnt reglement. Hvorfor skulle man ellers ha visepresident? Så her tror jeg nok at reglementets bord fanger NSR, sier Somby.

- Finn dere i det

Somby sier at NSR får finne seg i det som er de gjeldende regler. Han synes ikke det hadde vært heldig å skreddersy regler underveis fordi det ville jo rokke ved hele regelsystemet til sametinget.

- Da må man jo hele tiden spørre seg om hvilke regler man vil skreddersy en situasjon etter. Det er jo den omvendte logikken som må gjelde; at når situasjonen oppstår, så må man bruke de reglene for å løse den. Det må ikke være sånn at man skreddersyr regler fordi man enten liker den ene løsningen eller den andre.

- Hva slags signal gir Sametinget hvis de velger en annen stedfortreder enn visepresidenten?

- Jeg tror at det er kjempeviktig at signalet de gir ut er at man følger sine egne regler, selv om NSR-konstellasjonen ikke er tilfreds.

- Men er ikke det livets lodd, at noen ganger så vil det at vi må følge regler føre oss til situasjoner som vi ikke liker. Men det er jo noe som skjer med oss alle hele tiden. Og det tror jeg at NSR bare gjør klokt i å finne seg i, sier Ánde Somby til NRK Sámi Radio.

Korte nyheter

 • Sennalandet stengt i mange timer

  E6 over Sennalandet i Finnmark vil forbli stengt i mange timer utover kvelden, etter en dødsulykke fredag ettermiddag. Det opplyser politiet på ulykkesstedet. Omkjøring mellom Alta og Hammerfest er nå via Lakselv. Strekningen er på 356 kilometer.

  E6 Sennalandet
  Foto: Hanne Wilhelms / NRK
 • 356 nye koronasmittede i Norge

  Det siste døgnet er det registrert 356 koronasmittede i Norge. Det er 152 færre enn samme dag i forrige uke.

  De siste sju dagene er det i snitt registrert 399 koronasmittede per dag. Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 450, så trenden er synkende.

  Torsdag var 95 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

  Koronavirus
  Foto: CDC
 • Munnbindkravet på OSL fjernes

  Ullensaker kommune har opphevet munnbindpåbudet på Oslo Lufthavn Gardermoen. Det melder Flysmart24.

  – Munnbindpåbudet på Oslo lufthavn oppheves i dag, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Iselinn Næss i Ullensaker kommune overfor nettavisa.

  Det er kommuneoverlegen i Ullensaker som har tatt beslutningen. Den kommer etter at alle flyselskapene har kuttet ut pålegget om munnbindbruk om bord.

  Kvinne med munnbind sitter på Gardermoen mens en heimevern-soldat passerer i bakgrunnen
  Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK