- Her vil jeg skli på svaberget

- Lásságámmi er Lyngenfjordens vakreste brune diamant og et drømmehus for kreative kunstnere, sier Esa Kotilainen som har vært musikeren til Áillohaš i flere ti år.

Drømmehuset på svaberget
Foto: Liv Inger Somby

GULDAL: Runvdnoprinsa rabai Lásságámmi

Esa eller "Goahtelaš", slik Áillohaš - Nils Aslak Valkeapää - likte å kalle ham, var veldig glad for at han hadde tatt den lange turen fra Finland til Skibotn for å oppleve at drømmehuset til musikervennen blir til en kunstnerbolig.

I dag åpnet kronprinsparet kunstnerboligen.

Goahtelas intervjues

Stort for musikervennen

"Goahtelas" hadde aldri vært inne i Lásságammi og gledet seg veldig til å oppleve utsikten fra drømmehuset på svaberget.

- Áillohaš snakket mye om huset som ligger helt ved sjøkanten, og han kunne sitte i arbeidsrommet og se på både sjøen, fjellene og fuglene, minnes Esa.

Han er en av de mange kunstnere som ønsker å bruke huset og derfor vil han sende inn en søknad.

- Vil skli på svaberget

- Jeg vil skli på svaberget, hører sjøen buldre og oppleve den fantastiske mørketiden, sier "Goahtelas" - den trofaste musikervennen til avdøde Áillohaš.          

Lásságáammi var Nils Aslak Valkeapääs eget navn på det huset han lot føre opp på tomta han fikk i 50 års gave fra Storfjord kommune.

Tomta ligger på et svaberg og huset var egentlig tenkt som en stor gamme; derav navnet som direkte oversatt betyr Svaberggammen.