Hopp til innhold

- Beste kamp hittil

Jentene jubler etter at Sápmi vant semfinalen mot Alaska. Den ble utrolig spennende og jevn med ekstraomganger til slutt.

Sápmi fotball

Jentene jubler for finaleplass.

Foto: Sara Beate Eira / NRK

Det kunne virke som om jentene var ekstra nervøse før kamp og det gjenspeilet seg også i kampen. I første omgang får de et mål mot seg og spillet fungerer ikke så bra som i de øvrige kampene.

Så tar den minste jenta på laget, Inga Biret Marja Triumf, ansvar og scorer med et knallskudd.

Etter det blir det futt i jentene igjen, men de scorer ikke flere mål. Da blir det ekstra omganger med sudden death regelen. Det betyr at den som scorer først har vunnet kampen.

- Så kjempeartig

Begge lagene fortsetter å kjempe som løvinner under ekstra omgangene, men det blir tilslutt Sápmi som scorer. Omtrent et minutt før den andre ekstraomgangen er over, så får Anna Strømsnes ballen og dundrer den i mål.

- Når jeg så at den kom til å gå i mål, så var det første jeg tenkte at yes, nå er vi i finalen. Det var kjempeartig, sier Strømsnes.

Nå skal hun bare slappe av og kose seg med de andre jentene. Hun har en plan klar for finalen i morgen som de spiller mot Grønland.

- Jeg håper at jeg kommer til å score mål, smiler Strømsnes.

HØR: Anna Strømsnes ble matchvinner

- Beste kamp hittil

Rundt Strømsnes står alle de andre jentene og de er hoppende glade.

- Det var utrolig jevnt og vi hadde vår beste kamp. Alaska jentene har heller ikke spilt så bra som nå under hele turneringen. Jeg er så glad nå, sier Mia Carina Eira.

GULDAL: Movttegis nieiddat maŋŋel čiekčama

Rørt president

Nede på banen står også sametingspresident Egil Olli og han har tårer i øynene.

- Det var nesten for spennende, det var det. Jeg er så glad nå og jeg ser at jentene også er det. Jeg er virkelig stolt av jentene nå, smiler Olli og tørker vekk en tåre.

GULDAL: Sámediggepresideanttas gatnjalat

Trener Bengt Jensen er også i fyr og flamme.

- Jeg vet ikke hva jeg skal si, jeg er overveldet. Jentene spiller sin beste kamp her og vi er best under hele kampen. Det er en fortjent seier, sier Jensen.

HØR: Treneren etter kampen

Sápmi-Alaska 2-1

Korte nyheter

 • Faskii vuodjamis bronsa

  Kárášjoga vuodjansearvvi vuoddji Per Jonas Kalvemo bođii goalmmádin lávvardaga lágiduvvon 5000 mehter open water dahjege olgovuodjan seniorluohkás Glommajogas (Glommadyppen). Su áigi lei 1.09.50,70, ja lei 5.25,60 njoazit go vuoiti. Norgga meašttirin šattai Håkon Skaarud Karlsen, nubbin vuojai Erlend Alstad .

  Álggu álggus vuodjangilvu galggai leat 6000 mehter, muhto rievdaduvvui joga garra rávnnji geažil 5000 mehter gilvun.

  Per Jonas Kalvemo
  Foto: Privat
 • Boazoealáhus kritihkalaš ammoniáhkka fabrihkkii   

  Bearalváhkkái plánejuvvon ammoniáhkka fabrihkka ovttas eará ovddidanprošeavttaiguin buktá hástalusaid guovllu boazodollui.

  Dát boahtá ovdan váikkuhusárvvoštallamin, mii gieđahallo dál Norgga čázadat- ja energiijadirektoráhtas NVE:s.

  Maiddái Rákkonjárga orohat man geasseorohat lea suohkanis lea kritihkalaš plánaide.

  Sámediggeráđđi Maja Kristine Jåma muitala son lea fuolas lassánan deddui sámeguovlluin, dasgo guovlluin lea juo olu eará doaimmat.

  Den planlagte utslippsfrie amoniakkfabrikken i Berlevåg med utskipning.
  Illustrasjon: Aker Clean Hydrogen
 • Reindrifta kritisk til ammoniakkfabrikk

  En framtidig ammoniakkfabrikk i Berlevåg vil sammen med andre utbyggingsprosjekt, skape store utfordringer for den fremtidige reindriften i området. Det viser en konsekvensutredning som nå behandles i NVE. Reinbeitedistrikt 7 som har sommerbeite i Berlevåg kommune, er derfor sterkt kritiske til planene.