Hopp til innhold

Yme blir 188 prosent dyrere

Prisen på Yme-prosjektet raser av gårde, og er nå over 9 milliarder kroner dyrere enn planlagt.

Yme

Plattformen Yme skulle sommeren 2010 bli den første på norsk sokkel til å åpne et allerede stengt produksjonsfelt, men produksjonen er fremdeles ikke i gang.

Foto: Talisman Energy

4,7 milliarder kroner skulle gjenåpningen av Yme-feltet i Nordsjøen koste da Olje- og energidepartementet (OED) godkjente utbyggingen i 2007. På de fem årene etter dette, har prosjektet vært fulgt av problemer.

Nå anslår departementet at prosjektet vil koste 14, 1 milliarder kroner. Det tilsvarer nesten 12 nye konserthus i Stavanger og over tre operahus i Oslo.

I sommer kom nyheten om at plattformen ble evakuert på grunn av sikkerhetsproblemer. Siden har plattformen stått som en spøkelsesplattform i Nordsjøen, sørvest for Stavanger.

– Alvorlig

Olje- og energidepartementet (OED) understreker i statsbudsjettet at feltet skulle vært klart i januar 2009, men at det ennå er mye igjen å gjøre før produksjonen kan begynne.

– Departementet ser alvorlig på kostnadsøkningen og de betydelige utsettelsene av produksjonsstart, skriver OED i statsbudsjettdokumentene.

Derfor har departementet gitt beskjed om at operatøren, oljeselskapet Talisman, nå skjerper seg og leverer en ny plan for hvordan utbyggingen skal gjøres.

Før helgen: – Ingen får dra ut

Det Norske Veritas kom før helgen med beskjed om at de hadde «friskmeldt» plattformen. Petroleumstilsynet (Ptil) understreker på sin side at den undersøkelsen de referer til, er på oppdrag av plattformeier, og ikke oljeselskapet – som er ansvarlig.

– Vi forholder oss til Talisman, og det betyr at det fremdeles ikke kan dra noen ut til plattformen, sa Eileen Brundtland i Ptil til NRK før helgen.

OED understreker i statsbudsjettet at det ennå ikke er satt noen ny dato for oppstart av Yme.

Også «oppussingen» og utvidelsen av Valhall har gått langt over budsjett, og har endt opp med å koste 21 milliarder kroner mer enn planlagt. I tillegg er Goliat-, Skarv- og Jette langt over planlagt kostnad.

Flere nyheter fra Rogaland