Tore Lie i 2006

Tore Lie avduker Bryne FK sin hjemmedrakt i 2006. Otium var hovedsponsor i 3 år.

Foto: NRK

Slutt på milliardeventyret

For åtte år siden hadde Otium en verdier og eiendeler for over 4,3 milliarder kroner. Nå har de under 100 millioner igjen. Snart er det slutt for det kjente eiendomskonsernet til Tore Lie.

– Det går mot slutten for Otium-epoken. Iallefall slik vi kjenner det historisk sett.

Finansdirektør Ketil Petterson rydder papirene av bordet og setter seg ned.

– Vil dere ha kaffe?

Fra 6. etasje i Troll-bygget i Jåttåvågen har han kunnet se området rundt Viking Stadion bli bygget opp de siste sju-åtte årene. Parker. Brede veier. Kafeer. Restauranter. Yrende folkeliv i solskinnet. Solen har imidlertid ikke skint for Otium de siste åtte årene.

Troll-bygget

Otium har kontorer i 6. etasje av Troll-bygget i Jåttåvågen. Bygget er oppkalt etter Troll-plattformen.

Foto: Anders Fehn

– På slutten av 2016 vil du se Otium som mer eller mindre tomt. De aller fleste eiendelene vil være solgt ut, og du vil se et Otium som ikke har mer gjeld. Du vil sitte igjen med skallet. Uten at det er fastsatt hvordan det blir, så tror jeg virksomheten til Tore Lie vil komme gjennom nye strukturer. Otium-epoken vil gå mot slutten for å si det sånn, sier Petterson.

LES OGSÅ: Stordalen og Buchardt kjøper Otium-eiendommer

Tjente mest i Norge

På midten av 2000-tallet ble Tore Lie fra Bryne rikskjendis. Han stilte opp med den nye Porsche Carrera-en sin i Dagens Næringsliv og fortalte at han nå var god for én milliard kroner.

– Det finnes kun 1200 eksemplarer (av bilen, journ.anm) i verden. Min er nummer 663, sa Lie til avisen.

Konsernet til eiendomsinvestoren fra Bryne hadde en totaltbalanse på 4,3 milliarder kroner i 2008. Otium-navnet prydet draktene til Bryne FK og gikk inn på eiersiden på Bryne Stadion.

For åtte år siden hadde Otium en verdier og eiendeler for over 4,3 milliarder kroner. Nå har de under 100 millioner igjen. Snart er det slutt for det kjente eiendomskonsernet til Tore Lie.

Det nærmer seg slutten på Otium-eventyret.

Det var året Lie ifølge skattelistene tjente mest i Norge, med drøyt 101 millioner kroner. Siden da har det gått nedover.

– Hva er gjelden til Otium nå?

– Det er ikke så mye nå. Rundt 70 millioner kroner, sier Petterson.

– Hva har den vært på det meste?

– Rundt 3,5 milliarder.

LES OGSÅ: Otium-selskap er konkurs

Blodrøde tall

Det har vært en kjent sak de siste årene at det har vært tøft for Otium og Tore Lie. Ifølge Brønnøysund-registrene hadde Otium AS et negativt årsresultat på 200 millioner kroner i 2014. Året før var det enda verre med minus 350 millioner.

I 2013 gikk konsernet totalt med 448 millioner kroner i underskudd. De kjente investorene Petter Stordalen, Alfred Ydstebø og Anders Buchardt vurderte en stund å kjøpe Otium-konsernet, men valgte å la være. Istedenfor har de kjøpt eiendom fra Lie sitt konsern.

Ketil Petterson

Ketil Petterson er finansdirektør i Otium.

Foto: Anders Fehn

– De siste 6-7 årene har vi solgt eiendeler for overkant av 3 milliarder kroner. Etter den siste transaksjonen til Anders Buchardt og Petter Stordalen på 600 millioner kroner før sommeren begynner altså balansen å krype under 100 millioner kroner. Vi har ikke så veldig mange prosjekter igjen og heller ikke så mye bankgjeld, sier Petterson.

Gikk galt i aksjemarkedet

Otium-konsernet har de siste årene vært involvert i flere kjente eiendomsprosjekter i både Norge og Sverige. For eksempel leiligheter i Verven og Eiganes i Stavanger, Sandvedparken Terrasse og Tre Taarn i Sandnes, og Chokoladefabrikken i Oslo. I tillegg har Otium gjennom forskjellige datterselskap vært involvert i flere prosjekter i Sirdal, Røldal og Norwegian Wood som var planlagt på Siriskjeret i Stavanger.

De største tapene til Otium kom under finanskrisen.

– Vi sitter igjen med noe lærdom etter disse årene. Forbli med kjernevirksomheten din. De økonomiske tapene kom på verdipapirer, det vil si pengeplasseringer utenfor kjernevirksomheten som er boligbygging. Det gjorde det enda tyngre å komme gjennom finanskrisen. Hadde vi unngått det så hadde vi sett et helt annet Otium idag, sier Petterson.

Unngikk konkurser- til denne uka

De siste årene har Otium brukt til å betale ned gjeld, og lenge så det ut som at konsernet skulle unngå konkurs. Helt frem til denne uka. Da begjærte Sandnes kommune datterselskapet Rundeskogen AS konkurs. Selskapet skyldte kommunen 5,6 millioner kroner etter et boligprosjekt i Sandnes. Rundeskogen AS, som hadde utviklet prosjektet i samarbeid med Kruse Bolig, hadde ansvar for å ruste opp krysset Bedriftsveien/Somaveien for å tåle trafikken inn til boligprosjektet Tre Taarn. Kommunen skulle gjøre jobben og sende regningen til selskapet. Kommunen gjorde sin del. Men så fikk de ikke betalt.

Sandnes kommune gikk til Namsfogden, men fant kun en konto med 80.000 kroner. Resten av verdiene var tatt ut av selskapet i årene før. Tirsdag ble det åpnet konkurs i selskapet. Kravene hadde vokst til 6,3 millioner kroner.

Tre Taarn

Prisbelønte Tre Taarn i Sandnes ble bygget i samarbeid med Kruse Bolig.

Foto: Syed Ali Shahbaz Akhtar

– Vi har hele tiden hatt som mål å unngå oppbud med noen selskaper. Men handlingsrommet ditt...når vi hadde en så stor balanse som vi hadde for en tid tilbake, og når man nærmer seg en slutt...man mister en del av handlingsrommet. På et eller annet tidspunkt så presses du opp i et hjørnet uten at du har mulighet til å korrigere det, sier Petterson.

Han tar en slurk fra kaffen.

Bankene tok over

Petterson forklarer at hendene til Otium-konsernet har vært bundet. Som følge av en avtale med de største kreditorene, bankene Otium hadde gjelden i, kunne ikke Otium konsernet tilføre kapital til Rundeskogen AS.

Dermed kunne de ikke tilføre verdier for å kunne dekke beløpet selskapet skyldte Sandnes kommune. Dette til tross for at morselskapet Otium bolig skyldte Rundeskogen AS omlag 4 millioner kroner.

Finansavisen skrev i mai at Tore Lie kun eide en liten del av sitt eget konsern. Sandnes Sparebank eide 36 prosent og var største eier.

Petterson forklarer at bankene eide konsernet gjennom såkalte B-aksjer. Tore Lie har fortsatt kontroll.

– Vi har gjort en jobb med å få ned balansen, i bra samarbeid med våre bankforbindelser. Egentlig fått kontrollert dette på et fornuftig vis slik at vi har unngått at noen har gått på svære tap og store konkurser for å si det sånn. Tore og selskapet har hele tiden har hele tiden vært opptatt av å rydde opp etter beste evne slik at vi ikke legger igjen så mye problemer bak oss, sier han.

Mindre synlig

De siste årene har Tore Lie bodd i Oslo og blitt mindre synlig i mediene. Nylig solgte han luksus-landstedet sitt i Blindleia for 22 millioner kroner.

Tore Lie har ikke ønsket å stille til intervju med NRK i forbindelse med denne saken og henvist til finansdirektør Ketil Petterson.

Han svarer imidlertid på sms at han vil fortsette med eiendom også etter Otium. I tillegg vil ha beholde Otium-navnet, selv om målet er å selge unna selskapets resterende verdier om relativt kort tid.

– Vi har visst i mange år at vi var på vei mot slutten på Otium slik vi kjenner det. Det betyr imidlertid ikke slutten på Tore Lie. Tore kommer til å være en aktør i det norske eiendomsmarkedet i tiden fremover for å si det sånn, sier Petterson.