Marita Gundersen, Berner Garvik og Nathalie Rognaldsen

Nathalie Rognaldsen, Berner Garvik og Marita Gundersen vil ikke begrense kjærligheten sin til kun én person. De forstår ikke hvorfor man må være to når man kan være tre eller flere.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Berner (29) elsker flere kvinner

Han er samboer med både Marita og Nathalie. De tre gir hverandre frihet til å elske flere personer samtidig. – Polyamori kan være positivt for egen selvutvikling, sier psykolog.

De fleste romantiske historier har to sider, men denne har minst tre og kanskje flere. Berner Garvik (29), Marita Gundersen (28) og Nathalie Rognaldsen (26) utgjør en trio der alle er i et kjærlighetsforhold sammen.

Måten de lever på er langt utenfor samfunnets normer, men også deres kjærlighetshistorie startet på monogamt vis.

Høsten 2011. Det er på en hjemmefest i Haugesund at Berner og Nathalie møtes for første gang. Berner er 21 og Nathalie er 18 år.

Kjærlighet ved første blikk høres kanskje klisjé ut, men dette er en slik historie der det bare sier pang. De to blir fort forelsket, og allerede etter noen uker har de flyttet sammen.

De går inn i det man kaller et tradisjonelt kjæresteforhold. Meg og deg. Bare oss to for alltid.

De er høye på kjærlighet, utforsker livet og reiser jorda rundt sammen. Forholdet er intenst på godt og vondt.

Berner Garvik og Nathalie Rognaldsen i 2014

Berner og Nathalie levde først i et monogamt forhold sammen. Her er kjæresteparet på ferie i Spania, 2014.

Foto: Privat

Men etter å ha bodd sammen i syv år, begynner forholdet å skrante. Nathalie vil i én retning, men Berner ønsker å gå en annen vei.

De bestemmer seg for å gjøre det slutt, flytter fra hverandre og mister kontakten helt.

Nathalie føler et behov for selvrealisering. Hun vil bringe fram noe nytt, og følge den veien det måtte innebære. Det krever en hel del av henne. Og først må hun ta et oppgjør med seg selv.

Våren 2018. Berner åpner et kulturhus i Haugesund sentrum, og blir bedre kjent med Marita som begynner å holde yogatimer der.

Marita faller fort for Berner. De to gir hverandre støtte, utvikler et sterkt bånd og vokser på den relasjonen.

I en annen del av byen begynner Nathalie å bli ferdig med sitt selvoppgjør. Etter ni måneder uten kontakt med Berner, bestemmer hun seg for å ringe ham.

Berner kan høre på stemmen hennes at hun fremdeles er den samme gamle jenta som han hadde vært sammen med i syv år. Jenta han bare måtte gå bort til første gang han så henne.

Nathalie Rognaldsen og Berner Garvik

Selv om forholdet tok slutt, sluttet aldri Nathalie og Berner å elske hverandre.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Berner kan ikke benekte at han fortsatt elsker henne. Men han har begynt å elske Marita også.

Vinteren 2018/2019. Vanligvis vil folk tenke at de må velge, men det føles ikke passende for Berner. Han vil heller introdusere jentene for hverandre. Sannheten er jo at han elsker begge to.

Da Nathalie kommer inn i rommet blir hun møtt med en lang og ektefølt klem av Marita.

Nathalie tenker hun må akseptere at Berner har vært intim med en annen kvinne den tiden de ikke hadde kontakt. Samtidig må Marita godta at Berner fortsatt elsker Nathalie.

Jentene tilbringer mye tid sammen og utvikler et sterkt vennskap. Så bestemmer de seg for å flytte inn sammen i et hus i Haugesund alle tre.

Det kjennes naturlig, men langt fra enkelt. Berner, Marita og Nathalie føler de må tråkke opp en sti ingen har gått på lenge.

Veien er kronglete i starten. Det er ikke så mange åpenbart gode måter å gå inn i et slikt forhold på.

De må teste grenser, omprogrammere det de har lært og finne opp en ny type kjærlighetsrelasjon. Og de må gjøre det uten referansepunkter i venner, familie eller i samfunnet ellers.

Nathalie Rognaldsen, Berner Garvik og Marita Gundersen

Berner ville ikke velge mellom å enten være sammen med Marita eller Nathalie. Løsningen ble å dele kjærligheten sammen alle tre.

Foto: Thomas Halleland / NRK

I begynnelsen kjenner de på ubehagelige følelser. Hvordan skal de takle dette? Er det mulig å elske flere personer samtidig uten drama, sjalusi og vonde tanker?

– Sex har vært den enkleste biten

Et halvt år har gått siden Berner, Marita og Nathalie flyttet sammen. Det er en helt vanlig dag i deres nokså uvanlige liv.

Berner kommer ut i stua etter å ha tatt en lur. Alle tre har sitt eget soverom, men overnatter gjerne inne hos hverandre når de har lyst til det. Den intime biten har heldigvis alltid vært ukomplisert.

– Sex flyter bare naturlig for oss, og har egentlig vært det minste problemet opp i det hele. Det kommer an på hva du føler for der og da, sier Berner.

Det kan være alle tre om gangen. Som oftest er de kanskje bare to. Og noen ganger er det med andre personer.

Nathalie har to menn hun elsker

De tre føler det blir feil å begrense hverandres frihet, og aksepterer derfor at alle kan ha intime relasjoner til andre personer.

– Det er selvfølgelig helt naturlig at man kan føle på sjalusi. Men vi vet jo at det bare er en ego-greie som vi må jobbe med inni oss selv, sier Marita og kikker bort på Berner.

– Vil du ha noe å drikke? Skal jeg lage gullmelk til deg, spør hun.

– Ja, takk.

Marita stryker Berner over håret og går bort på kjøkkenet for å koke havremelk med gurkemeie til ham.

– På et eller annet tidspunkt i løpet av livet vil du føle tiltrekning mot noen andre enn den ene personen du har valgt. Og hvis jeg skal gå fra dette livet med verdigheten i behold, så må jeg ha vært ærlig med meg selv hele veien, forteller Berner og kikker ut vinduet.

Han kan se Nathalie komme kjørende på sparkesykkel utenfor. Man kan si hun pendler mellom to hjem.

I tillegg til å være med Berner, er Nathalie kjæreste med en annen mann. Også denne mannen lever i et åpent kjærlighetsforhold. Han er gift og har fire barn.

– Vi er alle som en stor familie. Meg, Berner, Marita, kjæresten min og kona hans. Det er egentlig ganske vakkert, forteller Nathalie.

Hun er andpusten etter sykkelturen og setter seg på fanget til Berner for å slappe av. De holder hender og ser hverandre inn i øynene.

– Dersom en av oss får en dypere relasjon til noen andre, så vokser kjærligheten mellom alle tre også. Det blir mer for alle, sier Marita.

– Sleit mye med sjalusi før

Nathalie kikker bort på Marita. De har fått et sterkt bånd til hverandre og nærmest blitt som søstre.

– Jeg føler stolthet over hvordan dette har lært meg å utvikle meg som menneske. Før sleit jeg veldig mye med sjalusi og dårlig selvtillit. Da Marita kom inn i bildet, lærte det meg å bli kvitt de sidene, forteller hun.

Sammen har de klart å skape en naturlig flyt i hverdagen. De starter ofte morgenen sammen alle tre med kaffe, yoga eller bading ute i sjøen.

Berner bruker mye av tiden sin på jobb, og er den som bidrar mest økonomisk. Jentene er de som oftest lager mat, gjør husarbeid og vasker klær.

Det er mye kjærlighet i luften. Men ingen av dem føler at de er avhengige av hverandre for å ha det bra.

– Når alt kommer til alt handler det om å bli hel i seg selv. Da blir det et sterkt samarbeid i stedet for at vi fyller ut hverandres tomrom. Det utgjør et mye mer stabilt fundament å bygge videre på, sier Berner.

Psykolog advarer mot hyppige partnerbytter

En kanadisk studie publisert i fjor viser at personer i åpne forhold er like lykkelige som par i monogame forhold.

Psykolog Trond Hegglund mener at alternative samlivsformer kan være bra for enkelte, mens for andre vil et monogamt forhold oppleves som trygt og godt.

– Jeg tror vi mennesker evner å være glad i mange, men hvordan dette skal være i praksis bør hver enkelt ta stilling til.

Trond Magne Hegglund

Psykolog Trond Hegglund mener åpne forhold kan være bra for noen, men advarer mot å ha for mange sexpartnere.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Han sier likevel at det er god trening for mennesker å disiplinere seg selv når det kommer til sex. Hyppige partnerbytter kan føre oss inn på et destruktivt spor og gjøre oss mer engstelige, forteller psykologen.

– Det er ikke bra for psyken vår å hele tiden ha umiddelbar tilfredsstillelse. Sjekkeapper som Tinder gjør at sex blir lettere tilgjengelig, og det kan fort bli som en kaotisk jungel. Da er det vår egen viljestyrke som må sette grensene.

– Bra å bli bevisst på egne følelser

Psykologen forteller at polyamori først og fremst handler om kjærlighet. Han mener det er positivt å bli bevisst på hvem man er og hvordan man vil dele disse følelsene med omverdenen.

– Skal jeg dedikere alt til én person eller kan jeg være sammen med flere? Det er noe veldig fint i det polyamorøse når det kommer til selvbevissthet, ærlighet og respekt. Kjærlighet er en positiv ting i livet, og vi bør ikke være så opptatt av at alt må passe inn i en bås.

Marita Gundersen, Berner Garvik, Nathalie Rognaldsen og katten Felix

Marita, katten Felix, Berner og Nathalie bor sammen i Haugesund.

Foto: Thomas Halleland

Får mange negative kommentarer

Berner, Nathalie og Maritas kjærlighetsforhold skaper naturlig nok mye oppmerksomhet. De blir møtt med skepsis og mange spørsmål.

– For folk utenfra kan det kanskje fremstå som vi ligger med mange personer hele tiden, men slik er det overhodet ikke. Hvis man skal blande seg med alt og alle, så blir det jo bare kaos, forteller Nathalie.

Mange sliter med å forstå at hun ønsker å dele Berner med Marita. Mens Berner ofte får høre at han har ordnet seg bra med flere kvinner.

– Bare fordi vi er frie til å gjøre hva vi vil, betyr ikke det at jeg finner meg ny dame hver helg. Jeg vil at verden skal bli et bedre sted, og jeg tror ikke masse tilfeldig sex og falske relasjoner bidrar til noe positivt, sier Berner.

Marita Gundersen, Berner Garvik og Nathalie Rognaldsen

Marita, Berner og Nathalies kjærlighetsforhold blomstrer fremdeles. Utfordringene er mange, men gevinsten er større, mener de.

Foto: Thomas Halleland / NRK

En ny kvinne flytter inn

Sommeren 2019. Det er sol, festivaler og lange netter. Sommeren byr på spennende møter med andre mennesker.

En ny jente flytter inn i huset. Hun og Berner har en intim relasjon, men ingen vet hva framtiden vil bringe.

Berner, Marita og Nathalies kjærlighetsforhold kan fort endre form. Det gjør det til tider vanskelig, men de velger å se på det som en spennende reise.

– Vi vil bare være åpne, frie og naturlige. Og vi har fortsatt plass til flere i hjertene våre.