NRK Meny
Normal

Vurderer å anmelde Sandnes-bedrift

Arbeidstilsynet vurderer å politianmelde OK Teltutleie i Sandnes. En uanmeldt inspeksjon i går avslørte kritikkverdige forhold for de ansatte.

Brakker
Foto: Olaf Erlend Gundersen / NRK

De polske arbeiderne bodde ulovlig i en brakke og jobbet opp til 300 timer i måneden uten overtidsbetaling.

- Boforholdene er ikke tilfredstillende rent brannmessig. De bor inne på et industriområde, det er ikke lov og det er avdekket til dels grove brudd på arbeidstidsbestemmelsene, sier inspektør Edvard Rørheim fra Arbeidstilsynet. Han kom på uanmeldt besøk hos OK Teltutleie.

 Brakke på industriområde

Bakgrunnen for besøket er er et anonymt tips. Tor Magne Nilsen i OK teltutleie viser oss til bakgården på industriområdet. Her bor flere polske ansatte i en brakke. Inspeksjonen til Arbeidstilsynet viser at langt fra alt er som det skal. På det meste bor fem personer i brakken med ett kjøkken og bad.

«Kjøkken» i en arbeidsbrakke
Foto: Olaf Erlend Gundersen / NRK

Overtid

De ansatte viser til at de jobber 300 timer i måneden. Betalingen er 9000 kroner uansett hvor lange dager og hvor mye overtid. Arbeidsgiver Tor Magne Nilsen stiller seg uforstående til kritikken.

- Jeg er for så vidt overrasket. Vi har hatt disse arbeiderne en hel sesong, men har ikke hørt et ord om misnøye eller kritikk fra dem.

- Arbeidstilsynet er ikke fornøyd med boforholdene. Hva sier du til det?

- Det eneste som er ulovlig er at vi ikke har søkt om godkjenning for disse, sier Nilsen.

Vurderer anmeldelse

Arbeidstilsynet på sin side mener det de avdekket var så graverende at de beordret umiddelbar flytting i går kveld. Det er svært sjelden Arbeidstilsynet går videre til politiet med det de finner. Denne gangen vurderer de det.

- Det ser såpass grovt ut at vi vurderer politianmeldelse, sier Edvard Rørheim.