Vondt å være varsler

Fritt ord og Kvervulantkatedralen Kåkå setter i gang en debatt rundt varsling. De mener det har blitt vanskeligere å varsle når man mener noe er galt.

Målfrid Frahm Jensen og Maria Amelie

Målfrid Frahm Jensen fikk kjenne det på kroppen da hun varslet om forhold ved arbeidsplassen. Maria Amelie har nå skrevet bok om hvordan varslere og arbeidstakere som uttaler seg offentlig blir behandlet på arbeidsplassen.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

– Jeg fikk flere ansatte imot meg, blant annet via en underskriftskampanje, sier Målfrid Frahm Jensen

Hun varslet fra om det hun mente var ulovlig tvangsbruk ved psykiatrisk divisjon ved Universitetssykehuset i Stavanger. Etter varslingen følte hun at de ansatte vendte seg mot henne, og at hun ble frosset ut.

Fritt ord og Kvervulantkatedralen Kåkå setter søkelyset på åpenhet på arbeidsplassen. I kveld skal Målfrid Frahm Jensen og forfatter Maria Amelie fortelle om sine opplevelser som varslere.

Vegrer seg for å si noe

– Det er ytringsfrihet som er saken min. Jeg har skrevet bok om å være ulovlig norsk, noe som var en slags varslersak. Da jeg jobbet fire år som journalist i Teknisk Ukeblad og jeg opplevde ofte at fagpersoner vegret seg fra å ytre seg offentlig, sier Maria Amelie.

– Jeg måtte gå via mange kommunikasjonsrådgivere for å få en kommentar fra disse, selv om det handlet om deres fagfelt. Da tenkte jeg, hva gjør dette med vår samfunnsdebatt hvis fagpersoner som er sterke på feltet sitt ikke får lov til å skrive en kronikk i avisen, fortsetter hun.

Marie Amelie har nylig skrevet boken Moderne munnkurv. Ansattes ytringsfrihet i dagens Norge, sammen med Dag Yngve Dahle. Der har de dybdeintervjuet ni personer som har varslet om saker eller ytret seg offentlig.

– Har blitt sånn at varsleren må gå

– Det vi fant ut er at det er få som blir rammet hvis de ytrer seg, men de som rammes de rammes hardt. Det er nesten på grensen til psykisk vold, for vi kunne se et mønster der arbeidsgiver og medarbeidere satte i gang utfrysing og fratok den som hadde ytret seg arbeidsoppgaver, sier hun.

Kvervulantkatedralen Kåkå

Debatten var i gang da klokken nærmet seg 19 på Sting torsdag kveld.

Foto: Rebecca Bjerga / NRK

– Det er blitt sånn at det er varsleren som må gå, og det har faktisk blitt vanskeligere å varsle, sier Jan Inge Reilstad som er sjef for Kvervulantkatedralen Kåkå.

Målfrid Frahm Jensen valgte til slutt å si opp jobben da påkjenningen ble for stor. Nå er hun ikke sikker på om hun vil anbefale andre å varsle.

– Jeg synes det er veldig vanskelig. Jeg er uten jobb i dag, og ja du får heder og ære og noen priser, men det tar ikke bort det vanskelige du har opplevd, sier hun.

NRK har vært i kontakt med ledelsen ved psykiatrisk divisjon, og de har sagt at de ikke vil kommentere saken ettersom de anser det som en personalsak.