Hopp til innhold

«Lars» takker krisesenteret for livet

En av seks menn blir utsatt for vold i parforhold, viser en fersk rapport. Men fremdeles reagerer både folk flest og samfunnet annerledes på vold mot menn enn mot kvinner.

Monica Velde Viste

Leder ved Krisesenteret i Stavanger, Monica Velde Viste, forteller om økende pågang av menn som har vært utsatt for mishandling.

Foto: Foro: Marianne Terjesen

– Uten dem hadde jeg nok ikke sittet her i dag. Da hadde ikke barna mine hatt en far, sier mannen vi kaller for «Lars»

Han har møtt fram på Krisesenteret i Stavanger med hjemmebakt kake til personalet og beboerne. Det er gått to år siden han selv var en av dem, og nå ønsker han å takke for støtten de ga ham da han til slutt oppsøkte senteret og ba om hjelp mot lang tids psykisk, og også noe fysisk, vold, fra sin ekskone.

– Vi som menn har jo et ønske om å være romantiske – vi skal gi blomster. Jeg lærte at skal jeg gi roser, så ta alltid vekk tornene. Det lærte jeg fordi torner på en bukett med roser, de gjør dritvondt når du får dem over ansiktet, sier han.

Ekskona til Lars sier til NRK at hun ikke kjenner seg igjen i beskyldningene, og at hun avviser anklagene.

For «Lars» tok det lang tid før han greide å definere seg sjøl som et voldsoffer, og enda lengre før han gjorde noe med det.

– Du er jo en mann, du skal jo tåle litt, sier han.

Ingen reagerte da kvinnen slo

Og det er nok fremdeles den gjengse oppfatningen både hos folk flest og i samfunnet som helhet. Det viser i alle fall en britisk video som denne uka har versert på sosiale medier.

En mann og en dame går sammen i parken. De krangler, og han slår til henne. Da griper folk raskt inn. I neste scene går samme par på samme sted. De krangler, men denne gangen slår damen til mannen. Menneskene rundt trekker litt på smilebåndet, men ingen griper inn.

Se hvordan folk reagerte her:

– Kunne skjedd her også

– Jeg er redd for at det samme kunne skjedd her i Norge også. De henvendelsene vi har fått, tyder på at det er mange som ikke tror at menn utsettes for vold, og hvis de gjør det, at det ikke er så alvorlig, sier Ole Bredesen Nordfjell.

Han er sosiolog og seniorrådgiver i Reform ressurssenter for menn. De har siden 2002 drevet et hjelpetilbud for menn, og dokumenterer menns og gutters livssituasjon.

– Men å leve i et mishandlingsforhold er like skadelig for menn som for kvinner, understreker han.

Ole Bredesen Nordfjell

Ole Bredesen Nordfjell er seniorrådgiver ved Reform ressurssenter for menn.

Foto: Reform ressurssenter for menn

En av seks rammes

Og menn blir utsatt for vold i parforhold. Mandag møtte ei 54 år gammel kvinne i Oslo tingrett, tiltalt for omfattende, grov fysisk og psykisk mishandling av ektemannen om barna sine gjennom 20 år.

Ifølge en nylig utgitt rapport blir en av seks menn utsatt for vold i parforhold, og mørketallene skal være store.

Det bekrefter også Monica Velde Viste, som er leder for Krisesenteret i Stavanger. De har tatt imot menn på senteret de siste drøye fem årene.

Fra at fire menn bodde på senteret i til sammen ca. 50 døgn det første året, var tallet i fjor 21 menn i 400 døgn, i tillegg til dagbrukere. Og i år er 400 døgn allerede passert for lenge siden, forteller Viste.

– Venter lenge før de søker hjelp

Hun opplever også at sakene som gjelder menn, ofte er alvorlige.

– Vi ser at det tar mye lengre tid før menn søker hjelp, før de definerer seg som voldsofre enn kvinner, sier Viste.

Vold mot menn i parforhold

– Du er jo en mann, du skal jo tåle litt, sier «Lars» om hvorfor det er vanskelig for menn å definere seg som voldsofre.

Foto: Marianne Terjesen

Hun viser til at siden menn som regel er fysisk sterkere enn kvinner, er det sjelden at de frykter for liv og helse.

– Derfor ser vi at de ofte venter fryktelig lenge før de tar kontakt. Det gjør for så vidt damer også for flertallet av dem har jo vært utsatt for vold i mange år, men vi ser at menn venter enda lenger fordi det er så høy terskel, og også mer skambelagt, sier Viste.

Også Ole Bredesen Nordfjell i Reform ressurssenter for menn sier at det sitter langt inne for en mann å søke hjelp mot vold utøvd av en kvinnelig partner.

– Hvis mannen tar igjen så er det jo han som gjengjelder eller beskytter seg, og så blir han jo gjerne den som blir sett på som voldsutøver. Og det er mange menn som ikke ønsker det.

«Gå hjem og rydd opp selv»

Samfunnets holdning spiller også inn – slik også den amerikanske videoen viser.

– Det er nok dypt fundert i mange at menn ikke er offer, og at menn skal ta vare på seg selv. Når for eksempel pressen skriver om vold, så er det kvinner utsatt for vold. Og i handlingsplanene, tekstene, alle samtalene om det, filmene som produseres, så er det nesten alltid en kvinne som er på offerets eller den utsattes side, sier Nordfjell.

Og Monica Velde Viste ved Krisesenteret i Stavanger har lignende erfaringer.

.– Når vi er ute i forsamlinger og snakker, så blir det ofte litt fliring og sånn når temaet blir menn som voldsofre. Og vi har hatt flere tilfeller der menn har prøvd å oppsøke hjelpeapparatet og fått beskjed om å gå hjem og ordne opp. Det opplever vi heldigvis svært sjelden når det gjelder kvinner, sier Viste.

Også for menn

«Lars» fant til slutt veien til krisesenteret, og det priser han seg lykkelig for i dag. Men det var ingen selvfølge.

– For jeg var så sikker på at krisesenteret, det var en plass bare for kvinner, sier han.

Det er det altså ikke, og Monica Velde Viste understreker at det heller ikke bare er for dem som blir utsatt for grov fysisk vold.

– Det er ikke godt for noen, mann eller kvinne, om det så er psykisk vold, at du blir trakassert eller kontrollert, at du for eksempel ikke har tilgang til egne penger eller egen nøkkel, sier Viste.