– Jeg er redd vi blir sittende med to lån

Boligprisene faller mer i Rogaland enn andre steder, og to måneders omsetningstid skremmer. Trebarnsfamilien Jones i Stavanger bor på 68 kvadrat, men er skeptiske til å kjøpe før de har solgt.

– Jeg kjenner at det er 68 kvadratmeter fordelt på fem personer. De største barna deler et soverom på sju kvadratmeter, og vi har elleve kvadratmeter sammen med den minste, sier Rose-Mary Othilie Jones.

Hun og mannen Kenneth Edward bor i en leilighet som måler 68 kvadratmeter totalt. Med tre barn og to soverom føler de at de er i ferd med å vokse seg ut av boligen sin – hvis de ikke allerede har gjort det.

Bolig til salgs i Stavanger

Boligprisene går ned og omsetningstida opp i Stavanger-området.

Foto: Anders Fehn/NRK

Men å kjøpe nytt skremmer akkurat nå.

Tar 58 dager å selge bolig

På landsbasis falt boligprisene med 1,1 prosent sist måned. I Rogaland er nedgangen størst. Prisnedgangen i juli var på to prosent i Sandnes og 1,6 prosent i Stavanger, noe som er mer enn normalt for denne sommermåneden.

Og det tar tid å oppnå de synkende prisene. I juli tok det i snitt 58 dager å selge en bolig i Stavanger, viser tall fra Eiendom Norge. I juli i fjor var omsetningstida 50 dager, mens tallet har vært helt nede i 29 dager (september 2014).

Og på finn.no lå 900 boliger ute for salg i Stavanger onsdag kveld.

Christian Vammervold Dreyer

Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge.

Foto: PRIVAT

I både Oslo (21 dager), Bergen (22) og Trondheim (27) tok det kortere tid å selge bolig sist måned.

Vil selge før de kjøper

– Stavanger har utfordringer med veldig mange boliger for salg. Byen har lenge hatt et utfordrende marked, og vi forventer derfor en forsiktig nedgang i prisutviklinga, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Prisutviklinga i oljebyen gjør også at utleieprisene, som har vært høye i vestlandsbyen, også synker.

Alt dette gjør at ekteparet Jones innstiller seg på å fortsatt flytte stellebordet før den minste skal bades. I alle fall en stund.

– Vi er litt skeptiske til å kjøpe. Vi bør få solgt før vi kjøper. Jeg er redd vi blir sittende med to lån og to steder å bo, sier Rose-Mary Othilie Jones.

Flere nyheter fra Rogaland