NRK Meny
Normal

Vitenmuseet i Jøssingfjord mangler 12 millioner

Planleggingen av Jøssingfjord vitenmuseum står i fare for å stoppe opp. Etter 1. april har ikke Sokndal kommune lenger råd til å lønne prosjektlederen. Også fylkeskommunen sier foreløpig nei.

Jøssingfjord vitensenter

Vitenmuseet med vekt på geologi og krigshistorie skal bli en del av Dalane folkemuseum. Men ennå mangler 12 millioner kroner til bygging, og nå også penger til prosjektering og planlegging.

Foto: Jøssingfjord Vitenmuseum

Flagget gikk til topps og jubelen stod i taket da statsbudsjettet for 2016 ble lagt fram sist høst. Der var det 11 millioner kroner til Jøssingfjord vitenmuseum, pluss tilsagn om ytterligere 14 statlige millioner.

Kort tid etter kom det også tilsagn om 15 millioner fra Rogaland fylkeskommune.

Vidvey på besøk

Ministerbesøk ga statsstøtte: Stortingsrepresentant og leder av Rogalands-benken (H), Siri Meling (f.v.), kulturminister Thorhild Widvey, Prosjektleder Bess Grastveit og Gruppeleder for Høyres fylkestingsgruppe, Rogaland fylkeskommune Elin Schanche.

Foto: Jan Ove Grastveit / Jøssingfjord Vitenmuseum

Det er i mange år arbeidet for et opplevelsessenter med vekt på geologi og krigshistorie i Jøssingfjord. Prislappen er på 76 millioner kroner. Foruten offentlig støtte, har prosjektet sikra seg 18 millioner fra private investorer.

Men nå har det dukka opp nye, truende skyer i horisonten.

Kan miste prosjektleder

Sokndal kommune har til nå betalt Bess Grastveits stilling som prosjektleder, men etter 1. april har ikke kommunen lenger råd.

Bess Grastveit

Bess Grastveits prosjektlederstilling kan forsvinne fra 1. april.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Det er litt kritisk. Og det handler ikke bare om min stilling. Vi har satt i gang arkitekter, det skal prosjekteres og lages reguleringsplan. Alt koster, så vi må begynne å få utbetalt penger.

Derfor har de søkt fylket om å få utbetalt 1,5 millioner av fylkeskommunens lovede tilskudd.

Frykter forskjellsbehandling

Men fylkesrådmannen rår politikerne til å si nei. For disse pengene skal etter reglene gå til bygging og ikke planlegging:

«Etter fylkesrådmannens oppfatning har Rogaland fylkeskommune allerede strukket seg langt når det gjelder dette prosjektet. Det er vedtatt å bidra med 15 mill. kroner til finansiering av prosjektet. Dette er 5 millioner kroner ut over maksimal tilskuddsbeløp for tilskuddsordningen. Om det skal gjøres ytterligere særordninger i form av at allerede tildelte midler kan brukes til andre formål enn forutsatt, vil dette etablere en praksis som gir en vesentlig risiko for å undergrave to sentrale formål med denne tilskuddsordningen: forutsigbarhet og likebehandling.»

Bess Grastveit forstår at fylkeskommunen kan nøle med å betale før de er helt sikre på at det blir bygging, men forsikrer at Jøssingfjord vitenmuseum blir realisert.

Jøssingfjord vitensenter

Slik skal Jøssingfjord vitenmuseum bli liggende i terrenget.

Foto: Jøssingfjord Vitenmuseum

Mangler 12 private millioner

Men ennå mangler prosjektet 12 millioner kroner. De må hentes fra private – i en vanskelig økonomisk tid.

– Det er jo et stort beløp, men ikke så stort i denne sammenhengen. Vi ser at noen holder litt igjen, men de er veldig positive, så vi tror at det er store muligheter når vi kommer lenger ut i prosjektet, sier hun.

Hva som skjer hvis fylkesutvalget 16. mars avslår søknaden, tør hun ikke spå. Men å snuble i siste sving, blir det ikke snakk om.

– Det kan vi ikke. Da får vi gå ut i det private markedet og høre om de vil begynne å betale ut sine midler, men det er ikke det vi ønsker, sier Bess Grastveit.

Jøssingfjord vitensenter

Totalt 136 deltakere fra 18 nasjoner deltok i arkitektkonkurransen for vitenmuseet. I 2011 ble Gustav Hultman og Erik Magnusson fra Göteborg kåret som vinnere.

Foto: Jøssingfjord Vitenmuseum