Kunstnere fortviler over stengte vinduer

På Tou Scene i Stavanger får kunstnerne hodepine av dårlig inneklima. Bare halvannet år etter åpningen, ber de om at vinduene skiftes ut. Det er nemlig umulig å åpne dem.

Tove Kommedal

Kunstner Tove Kommedal fortviler over at det ikke er mulig å åpne vinduene i atelieret.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Nye Tou er Stavangers største kultursatsing på flere år, og så langt har bystyret satt av 97,5 millioner kroner for å gjøre det gamle bryggeriet om til kulturfabrikk. Så langt er 21 atelierrom på plass, men det er bare et problem: Vinduene i er ikke laget for å kunne åpnes.

– Jeg vet jo at det skal være nok oksygen i rommet, men det er noe med den følelsen av å kunne lukke opp et vindu, sier kunster Tove Kommedal, en av kunstnere som for halvannet år siden flyttet inn i det nye atelierhuset i Stavanger øst.

David Calder og Per Arne Alstad

David Calder og Per Arne Alstad

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

Hun blander kokt ris i en hurtigmikser for å lage rislim til pappmasjeen som hun bruker til skulpturene sine. Det gir både rar lukt og fuktighet som hun gjerne skulle ha luftet ut.

– Jeg har en del hodeverk, sier hun.

Krever åpne vinduer

Også kunstnere som jobber med oljemaling sliter med lufta, selv om de bruker masker og verneutstyr og nå har de Tou-kunstnerne fått nok.

På et styremøte nylig bestemte de seg for å ta kontakt med kommunen og Tou Scene for å få en løsning,

– Ventilasjonen her er ikke holdbar. Vi holder blant annet med etsing av metall. Slik situasjonen er her inn nå, er ikke det forsvarlig. Det trengs vinduer som kan åpnes, sier David Calder, styreleder i atelierfellesskapet.

– Dette er normalt i moderne bygg

Ifølge kommunens rådgivere har kunstnerne det beste inneklimaet når vinduene er lukket og ventilasjonsanlegget fungerer.

Lars Egil Borsheim fra Stavanger Eiendom

Lars Egil Borsheim fra Stavanger Eiendom

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK

– Det er normalt i moderne bygg å ha vinduer som ikke skal åpnes. Ventilasjonsanlegget skal håndtere luftutskiftningen, sier prosjektleder for Nye Tou-utbyggingen, Lars Egil Borsheim.

Men det argumentet holder ikke for Tove Kommedal.

– Jeg trenger en annen luft enn den ventilasjonen klarer å tilby, selv om det sikkert er nok oksygen, sier hun.

Vifte på full guffe

Daglig leder ved Tou Scene, Per Arne Alstad, viser fram etasjen der trinn to i første del av Tou-utbyggingen nå starter. Her blir det moderne vinduer som kan åpnes, punktavsug og et verksted for kunstnerne.

– Vi har lært en ting fra første byggetrinn. Det er viktig at brukerne er med i hele planleggingsfasen, sier han.

Men problemet i etasjen over er ikke løst. For å avhjelpe situasjonen der, har Tou Scene skrudd opp ventilasjonen på maks styrke på dagtid.

– Det øker driftsutgiftene til kultursenteret, og er ikke holdbart i lengden, sier Alstad.

Nytt byggetrinn Tou scene

Det er her neste byggetrinn på Tou nå starter, og her skal det komme vinduer i gammel stil- som kan åpnes.

Foto: Anett Johansen Espeland / NRK