Hopp til innhold

Vindkraftmotstandere stanser aksjonen ved Vardafjell-anlegget

SANDNES (NRK): Aksjonistene i Motvind Sørvest har gitt seg – for denne gang. Grunnen er at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har strukket ut en hånd.

Vardafjell-aksjon

LAR SEG IKKE STOPPE: Motvind Sørvest vil stoppe byggingen av vindkraftanlegget på Vardafjell i Sandnes. Hvis det ikke går, er målet å begrense skadene.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

CO₂ i atmosfæren
417.2 ppm
1,5-gradersmålet
+1.01°C
Les mer  om klima

Vindkraftmotstanderne i Motvind Sørvest stanset tirsdag kveld aksjonen ved vindkraftanlegget på Vardafjell i Sandnes. Da hadde de aksjonert siden mandag.

Grunnen er at Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har kommet dem i møte og invitert Sandnes kommune til Oslo kommende fredag. Da skal de diskutere klagen fra kommunen.

Mandag stengte aksjonistene inngangen til anlegget med kjetting, og overnattet ute for å holde vakt.

Tirsdag morgen måtte politiet rykke ut til anlegget for å sørge for at kjettingen ble klippet over og de ansatte ved anlegget kunne slippe inn.

Men kort tid etter var sperringene og kjettingen på plass igjen. Motvind gir seg ikke, sa en av aksjonistene, Jan Helge Vassbø.

– Vi får vist fram at vi faktisk mener alvor. Vi forventer et svar fra NVE, sa han.

Vassbø mente aksjonistene har en grei tone med politiet.

Kommunen har klaget til NVE

Demonstrantene protesterte mot at anleggsarbeidet ved Vardafjell ikke blir stanset mens NVE behandler en klage fra Sandnes kommune.

Ifølge Stavanger Aftenblad mener kommunen at NVE har brutt forvaltningsloven, energiloven og naturmangfoldloven. De krever en ny vurdering av vindkraftanlegget.

– Vi mener NVE bør se på saken på nytt og vurdere om de vedtakene som er gjort står seg, eller om de burde vært gjort annerledes. I utgangspunktet mener vi hele konsesjonssaken skal behandles på nytt, sier rådgiver Gorm Lybeck Kjernli i Sandnes kommune til Aftenbladet.

Vardafjell-anlegget

KJETTING OG SPERRINGER: Flere aksjonister fra Motvind var på plass ved Vardafjell i Sandnes tirsdag morgen.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Omstridt anlegg

Vindkraftanlegget på Vardafjell er omstridt, og det er ikke første gang det aksjoneres der. I mai ble flere anleggsmaskiner tømt for olje, og entreprenøren uttalte til NRK at de merket økt motstand mot utbyggingen.

Motvind er kritisk til utbyggingen av det planlagte vindkraftverket. Foreløpig er det laget anleggsveier og det er startet grunnarbeider. Etter hvert skal vindturbinene opp.

Vassbø sa tirsdag at de blir ved anlegget for å aksjonere videre.

– Målet vårt er å stoppe vindkraftverket her. Hvis det ikke går, vil vi begrense skadene og få ned turbinene.

Motvind er i dialog med kontoret til advokat John Christian Elden, og ønsker at Elden skal se på saken deres.

Trolig må politiet bryte opp igjen kjettingene onsdag morgen hvis folk skal komme seg på jobb.