Hopp til innhold

Vindkraft til 50.000 i Bjerkreim

Norsk Vind Energi begynner å bygge ut sine planlagte vindkraftverk i den såkalte Bjerkreimsklyngen neste høst. Det er godt nytt for arbeidsledige i kommunen, mener Bjerkreim-ordføreren.

Vindmølle i Høg-Jæren vindpark

Norsk Vind Energi eier nå til sammen fire vindparker i Bjerkreimsklyngen. Fra 2019 vil de fire vindkraftverkene kunne forsyne 50.000 husstander med strøm.

Foto: Anders Molland / NRK

I dag ble det kjent at selskapet Norsk Vind Energi kjøper Måkaknuten vindkraftverk av Lyse, melder Sysla.no.

Dermed eier Norsk Vind Energi til sammen fire vindparker i Bjerkreimsklyngen: Måkaknuten, Bjerkreim, Skinansfjellet og Gravdal.

De vil koste godt over tre milliarder kroner å bygge ut, og vil fra 2019 kunne forsyne 50.000 husstander med strøm. Bjerkreimsklyngen blir det største vindkraftprosjektet i Rogaland.

Les også: Fra vindkraftbonanza til bråstopp

– Gunstig

Rune Hersvik, leder for bærekraft og kommunikasjon i Norsk Vind Energi, sier det er gunstig for dem å knytte til seg et fjerde vindkraftverk.

– Måkaknuten vindkraftverk ligger nokså nært de andre parkene og utgjør en del av helheten som er planlagt, sier han.

For ordfører Torbjørn Ognedal (Sp) i Bjerkreim kommune er utbyggingen av Bjerkreimsklyngen synonymt med inntekter til kommunen.

– Det er klart at vi ser positivt på dette. Nå taper vi en del penger på skatt, og vi trenger ny og frisk kapital. Med denne utbyggingen får kommunen eiendomsskatt, og nye arbeidsplasser. Selv om det kanskje først og fremst er snakk om midlertidige arbeidsplasser, kommer de godt med, sier han.

Les også: Planlegger 150 nye vindmøller i Rogaland

Ferdig i 2018 eller 2019

De fire vindkraftparkene skal bygges ut samtidig. I tillegg skal Statnett bygge en trafo i området.

– Nå bygges det vei inn til trafoen. Byggestart er planlagt til høsten neste år for dette siste prosjektet. Alt sammen skal stå ferdig i slutten av 2018 eller begynnelsen av 2019, sier Hersvik i Norsk Vind Energi.

Flere nyheter fra Rogaland