NRK Meny
Normal

Ville se på uværet – ble tatt av bølge

Politiet har avsluttet redningsaksjonen ved Haugesund, der to menn fra Latvia ble tatt av en bølge og skylt på havet. En av dem, en 32 år gammel mann, er fortsatt savnet.

Det er satt i gang full redningsaksjon ved Haugesund, etter at to menn ble tatt av en bølge og skylt på havet. En mann er fortsatt savnet.

SE VIDEO: Dårlig vær med meterhøye bølger gjorde leteaksjonen etter mannen vanskelig. Foto: Thomas Halleland/NRK

Politiet antar at 32-åringen er omkommet, og vil på et senere tidspunkt vurdere om de skal søke etter mannen, skriver politiet i en pressemelding.

Redningsaksjon utenfor Haugesund

Dette bildet er tatt fra innsiden av redningsskøyta Bergen Kreds, som deltok i søket etter den savnede mannen. Det er høye bølger og vanskelige leteforhold.

Foto: Redningsskøyta Bergen Kreds

Ulykken skjedde i området Bleivika nord for Haugesund. Det var to menn i 30-årene fra Latvia som falt i sjøen. Én av dem kom seg opp på egen hånd.

– Han er etter forholdene i god form, og ble tatt vare på av venner, sier innsatsleder i politiet, Knut Gjerde.

Var ute for å se på uværet

Politiet fikk melding om ulykken like før klokken 17. De to mennene var alene da de ble tatt av bølgen. Politiet tror de var i området for å se på det dårlige været.

– De ville oppleve naturkreftene som rådet der ute. De har ikke vært kjent med forholdene på stedet. Det endte da med at de ble truffet av brottsjø, sier operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Trond Friberg.

Han legger til at de regner med å få flere detaljer når de får avhørt mannen som reddet seg i land.

Vanskelige leteforhold

Helikopter og redningsskøyte ble satt inn i letingen. Redningsskøyta Bergen Kreds deltok i søket. Skipsfører Øystein Sandberg kunne melde om vanskelige leteforhold, med liten storm og fem-seks meter høye bølger.

Innsatsleder Knut Gjerde

Innsatsleder Knut Gjerde.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Også dykkere ble kalt inn da meldingen kom, men de kom seg aldri ut for å lete.

– Slik situasjonen vurderes nå, er det ikke tilrådelig å sende ned dykkere eller benytte mannskaper i strandsøk, sa operasjonslederen, like før klokken 18.

To timer senere er også helikopter og redningsskøyte kalt tilbake, uten å ha gjort funn.

Sen varsling av ulykken

Ifølge politiet kan det ha gått nær to timer fra ulykken skjedde, til politiet fikk melding. Denne fikk de klokken 16.54.

– Mannen som reddet seg selv opp, skal ikke ha funnet noen måte å varsle politiet på. Derfor dro han til en bekjent i Haugesund, som fikk varslet politiet, sier innsatslederen.

Laster kart, vennligst vent...

De to mennene skal ha stått på land, da de blei tatt av en bølge ved Bleivika nord for Haugesund.