Hopp til innhold

Ville ikke bada på «mine-stranda» på Karmøy

Etter at to miner har blitt funnet på Åkrasanden på ei uke, er Knut Arild Sørensen fra Friluftsrådet Vest bekymra. Det er det ingen grunn til, mener politiet.

Friluftsrådet vil at området ved Åkrasanden skal sjekkes godt for å unngå ulykker, men politiet sier det ikke er nødvendig.

– Jeg tror ikke jeg ville sendt mine unger ut her, sier Knut Arild Sørensen fra Friluftsrådet Vest.

Mine sprengt på Åkrasanden, Karmøy

Like før midnatt mandag kveld sprengte Forsvaret en mine på Åkrasanden. Dagen etter dukka en ny mine fram.

Foto: Kristian Eidesvik

Fredag var han på Åkrasanden på Karmøy for å rydde stranda hvor det er funnet to miner denne uka.

Sørensen er bekymra over at to sprenglegemer dukker opp på så kort tid.

To miner og en boks

– Jeg har ikke lyst til å tråkke her i det hele tatt, og vi har ikke lyst til å sende vårt mannskap for å rydde, sier han.

Mandag blei den første minen oppdaga. Eksperter fra Forsvaret blei tilkalt, og seint om kvelden blei den flytta et lite stykke før den blei sprengt. Også tirsdag kveld dukka ei mine opp i sanda. Nok en gang måtte Forsvaret på pletten og uskadeliggjøre den.

Mine funnet i sjøen

Torsdag blei 50 personer evakuert da noen fant noe som ligna på en mine på samme strand. Denne gangen var det en boks.

Foto: Kristian Eidesvik

På toppen av det hele: Torsdag blei 50 personer evakuert etter at noen oppdaga enda en gjenstand på stranda. Denne gangen viste gjenstanden seg å være en gammel boks.

– Funnene som er gjort denne uka, viser at det er miner her, mener Sørensen.

Mener det er mindre sand i sommer

Han tror at det er mindre sand på stranda akkurat denne sommeren, og at det kan være forklaringa på at både miner, bokser og piggtråd titter fram.

– Det virker som det er avdekka så mye sand at vi har kommet ned på et lavere nivå, med mindre sanddekning. Da kommer det fram et lag med noe som ser ut som piggtråd, som det også er funnet to miner i, sier han.

Totalt har Forsvaret årlig mellom 250 og 350 oppdrag med å rydde eksplosiver i naturen. I fjor blei det anslått at det ligger rundt 200.000 tonn eksplosiver i norsk natur – på land, i innsjøer og i havet.

Terje Tonning

Terje Tonning.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Politiet: – Varsle oss

Politiet mener ikke det er noen grunn til å bekymre seg.

– Hvis vi sjekker statistikken, er det veldig sjelden det kommer meldinger om minefunn, sier Terje Tonning, operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

– Vi har heller aldri hatt noen uhell eller ulykker jeg kjenner til, sier han.

Han oppfordrer folk til å si fra om gjenstander som dukker opp, og lover at meldingene skal sjekkes opp, men presiserer:

– Det er ingen grunn til å være engstelig.