Ville bli boende i Smeaheia

David Toskas plan var å bli boende i Smeaheia i Sandnes etter å ha gjennomført norgeshistoriens største ran noen kilometer unna.

Huset som David Toska leide i Skjeneholen
Foto: NRK

David Toska hadde ikke planlagt noen flukt etter Nokas-ranet. Tvert imot var planen å bli boende i rekkehuset i Smeaheia.

- Jeg hadde tenkt å bli boende. jeg ville få utstyr og penger ut av huset og bare late som ingen ting, sa Toska i sin forklaring i dag.

- Redd for å bli drept

Men slik gikk det ikke. Ranet fikk et langt større og mer tragisk omfang enn Toska hadde regnet med, og dagene i Smeaheia etter ranet levde han i konstant frykt for å bli tatt.

- Jeg var bekymret for å bli drept. Jeg var veldig engstelig og reagerte på hver lyd utenfor, sa Toska, som etter noen dager reiste tilbake til Oslo, der holdt seg i skjul på en hemmelig adresse. Herfra organiserte han transporten av utstyr og penger fra Stavanger til Østlandet.

- Traff alle ranerne

I hovedstaden skal han også ha truffet medlemmene av ranslaget.

- Jeg traff alle som hadde deltatt på ranet i Oslo etterpå. Og pengene ble stort sett delt ut til dem som hadde vært med, sa Toska.

Dette er i så fall i strid med flere av de andre tiltalte sine forklaringer. De færreste har innrømmet å ha mottatt mer enn "småpenger" etter ranet, og noen avviser at de i det hele tatt har fått penger.

Ridvan Halimi, dro til utlandet rett etter ranet, fortalte at han aldri traff Toska før han ble arrestert.

Men hvis man skal ta David Toskas utsagn om at han traff alle ranerne okstavlig, kan det være meget godt nytt for Ikmet Kodzadziku.

Han ble arrestert dagen etter Nokas-ranet og kan umulig ha truffet David Toska i Oslo i etterkant av ranet - et ran Kodzadziku på det sterkeste nekter for å ha vært med på.