250 barnehageplasser kan stå ledige

Barn uten rett til barnehageplass har til nå fått plass i Stavanger når det har vært ledig, men nå sier rådmannen stopp.

I Hertervigtunet barnehage i Stavanger

Hege Oftedal leverer Anna på tre år i barnehagen. Hun mener det er en uheldig utvikling at Stavanger nå vil stoppe med rullerende opptak.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Klokka er halv åtte, og de første små barneføttene stabber inn døra på Hertervigtunet barnehage i Stavanger. En etter en fylles avdelingen for 0 til 3 år opp. Men snart vil avdelingen i realiteten bare være for 1 til 3 år.

For den «magiske bursdagsgrensen» 1. september blir litt mindre magisk, og mer endelig hvis rådmannen i Stavanger får det som hun vil.

– Jeg synes det er forståelig at rådmannen kommer med dette forslaget, for Stavanger kommune får ikke støtte for å ha de ungene som er født etter 1. september i barnehagen, sier nestleder i kommunalstyret for oppvekst og levekår, Iselin Nybø i Venstre.

Saken fortsetter under bildet.

Hege Oftedal og datteren Anna

Anna er strålende fornøyd når hun kommer i barnehagen tidlig en morgen i mars. Lite visste hun om hvor heldig hun var som ble født før 1. september.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Har hatt rullerende opptak i praksis

Til nå har kommunen i praksis hatt rullerende barnehageopptak, er det plass, har man fått plass. Men med høstbarna følger ingen penger fra staten til barnehage det første året, og nå begynner det å merkes.

– Stavanger kommune har vært best i klassen i lang tid, også etter at man fikk dette «første september-kravet» har man hatt rullerende barnehageopptak, sier Hege Oftedal i Foreldreutvalget for barnehager (Fub).

Hun er i barnehagen med Anna på tre år. Hun er født før 1.september, og har nå gått i barnehagen nesten to år. At 1.september-grensa nå blir mer endelig i kommunen provoserer likevel mamma Hege.

– Jeg tror konsekvensene fort kan bli mer dagmammaer, flere steder uten faglig kompetanse og tilrettelegging. Rett og slett en mer utrygg situasjon, og det er en uheldig utvikling, sier Oftedal.

Les også: Varsler barnehageopprør i dag

Les også: Datteren kom hjem fra dagmamma med blåmerker og uten bukse

Les også: Her må vi ha flere innvandrere

Mer enn full dekning

Omkring 25 prosent av barna som fødes i Stavanger hvert år kommer til verden etter 1. september. Dette tilsvarer litt over 400 barn. Samtidig har Stavanger over 100 prosent barnehagedekning, og de neste årene vil det være mellom 250 og 340 ledige plasser hvert år.

I teorien kunne da over halvparten av barna født etter 1. september fått plass i barnehage. Men når kommunen må ut med nærmere 190.000 kroner i året per barn uten rett, og uten å få støtte fra staten, går ikke regnstykket opp.

Og ledige plasser betyr at barnehagene blir sittende med for mye folk.

– Rådmannen er av den oppfatning at en bør vente til etter stortingsvalget 2013 med avvikling av barnehageplasser, dette på grunn av den politiske diskusjonen omkring regelen om at lovfestet rett til barnehageplass kun gjelder barn som fyller ett år før 1. september, heter det i forslaget fra rådmannen.

Les også: KrF-kommune dobler kontantstøtte

Les også: – Kvinnene blir økonomiske tapere

Redd for nedbemanning

Hanne Storstein Aak

Hanne Storstein Aak driver Hannes lekestue og er med i arbeidsutvalget for private barnehager i Stavanger. Hun er redd både private og kommunale barnehager må nedbemanne om kravene strammes inn.

– Vi driver jo med et minimum allerede, og da kan vi ikke drive med tomme plasser, sier Hanne Storstein Aak.

Hun eier og driver Hannes lekestue på Madla i Stavanger, og sitter i arbeidsutvalget for private barnehager i kommunen. Selv om de private barnehagene i utgangspunktet står fritt til å ta inn barn selv om de ikke har lovfestet rett vil også det merkes på kommunekassa.

For det er makspris på barnehager, og staten gir det samme i støtte uavhengig om barnet går i privat eller kommunal barnehage. Og om ikke staten gir penger må tilskuddet komme fra kommunen.

– Hvis vi har søkere, og vi må si nei fordi barnet egentlig ikke har rett på plass, så må vi nedbemanne. Og til slutt må man jo spørre seg, hvorfor gidder vi å drive barnehager, sier Storstein Aak.

– Det er jo veldig synd, men det problemet ligger sentralt, ikke på kommunen. Og det håper jeg foreldrene forstår, sier Oftedal i Fub.

Les også: Flere barn - færre barnehager

Ikke et populært forslag

For politikerne som skal behandle saken er det ikke et populært forslag som kommer. Og Nybø i Venstre tror det blir diskusjon.

– Jeg regner med at dette er et av punktene som blir debattert, og det kommer nok ulike forslag på bordet. For flertallspartiene så har vi ikke lagt inn mer penger til flere barnehageplasser, men vi har lagt inn at vi fortsetter med et kontinuerlig opptak. Vi skal ikke ha ledige plasser som står tomme, sier Nybø.

Høringsfristen for rådmannens forslag går ut fredag denne uka, og saken skal behandles videre i mai.

Selv om flertallspartiene ikke vil si uforbeholdent ja til forslaget er det likevel stor mulighet for at det blir innstramminger på en eller annen måte.

Velkomstskilt i Hannes lekestue

Også journalister er velkomne i barnehager i Stavanger. Men uten støtte fra staten ser det mørkt ut for de som blir født etter 1. september.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Flere nyheter fra Rogaland