Hopp til innhold

Oppfordrer kundene til å straffe grådige banker

Sjeføkonom mener folk bør snu ryggen til de store bankene som nå leverer rekordresultater etter å ha hevet utlånsrentene til boligkunder.

Sjeføkonom i Norsk familieøkonomi, Reid Krohn-Pettersen

Sjeføkonom Reid Krohn Pettersen i Norsk Familieøkonomi mener kundene nå bør straffe de store bankene som han synes viser en grådighetskultur.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

– De store bankene utnytter nå markedsposisjonen sin til å sette opp rentene til boliglånskundene. De satte opp renten med 0,3 til 0,5 prosentpoeng. På det ser vi at Sparebank 1 SR-Bank har tjent 370 millioner kroner bare det siste kvartalet, sier sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi til NRK.

SR-Bank leverte et resultat på 661 millioner kroner i tredje kvartal i år. Det er det beste kvartalsresultatet banken noen gang har hatt. Ved utgangen av tredje kvartal var overskuddet før skatt nesten 1,7 milliarder kroner.

DNB norske banker

Krohn Pettersen beskriver DNB som en av verstingene når det gjelder boliglånsrente.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Øker renten, og leverer rekordresultater

Ifølge Krohn-Pettersen opptrer flere av de store bankene på samme måte.

– DNB er åpenbart en av verstingene. DNB økte sitt resultat med nesten en milliard siste kvartal, utelukkende på bakgrunn av økning av rentemarginen i vår. Samtidig som at DNB fortsetter å betale utbytte, har de ikke forespurt sine eiere om mer egenkapital siden 2009, sier han.

DNB utbetalte 25 prosent utbytte til eierne i 2012, mens Sparebanken 1 SR- Bank dette ut 28 prosent, eller en halv milliard kroner.

– Det er feil at DNBs eiere ikke bidrar til kapitaloppbyggingen. DNB hentet inn 14 mrd. i frisk egenkapital fra eierne for noen år siden, samtidig som vi har halvert utbyttet til eierne, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB.

Reid Krohn-Pettersen peker på at SpareBank 1 SMN og SpareBank 1 Nord-Norge er i samme klasse som SpareBank 1 SR-Bank. Alle disse tre sparebankene økte renten samtidig, og har prosentvis samme resultatøkning på grunn av økte marginer på boliglånsrente.

Sjeføkonomen mener kundene nå bør straffe de største bankene.

– Vi ser jo at det er en renteforskjell på boliglån mellom Sparebanken 1 SR-Bank og for eksempel Skandiabanken på 0,5 prosent. På et lån over en trettiårsperiode kan du tjene 220 000 kroner på å bytte bank, sier Krohn-Pettersen.

Arne Austreid

Konsernsjef Arne Austreid i Sparebanken 1 SR-Bank avviser at banken tjener for mange penger på boliglånskundene.

Foto: SR-bank

– Må ha gode resultater for å bygge opp egenkapitalen

Konsernsjef Arne Austreid i Sparebanken 1 SR-Bank avviser at banken tjener for mye på boliglånskundene.

– Det vil jeg ikke si. Alle bankene i Norge er nødt til å ha gode resultater nå for å bygge opp egenkapitalen Det er stadig nye regler som kommer, og alle bankene er derfor nødt til å ha gode resultater for at vi skal bli sterkere og bedre og solid som bank, sier konsernsjefen.

Han mener heller ikke det er riktig at banken utnytter markedsposisjonen sin overfor boliglånskundene.

– Den posisjonen har vi ikke at vi kan utnytte markedsposisjonen. Konkurransen er altfor hard til det. Det er altfor mange banker som konkurrerer, slik at ingen bank kan klare å gjøre det, mener Austreid.

– Mer solide banker har en kostnad

DNB viser også til myndighetenes krav om at bankene skal bygge opp buffere i gode tider slik at de blir mer solide dersom tidene skulle snu.

– Norsk Familieøkonomi snur problemstillingen på hodet. Mer solide banker er et gode for både kundene, de ansatte i bankene, eiere og samfunnet for øvrig. Men mer solide banker har også en kostnad. Derfor må alle være med å bidra for å bygge denne tryggheten, både eiere, ansatte og kunder, sier Even Westerveld, informasjonsdirektør i DNB.

– Vi må fortsatt bygge i størrelsesorden 40–60 mrd. i egenkapital, avhengig av hvor strenge de samlede kravene til norske banker blir, og skal vi klare det må vi levere resultater på minst det nivået vi har nå, trolig enda bedre, legger han til.

Westerveld påpeker at også de ansatte er med på å sikre en god drift av banken.

– DNB har kuttet over 1100 årsverk de siste tolv månedene, og vi skal fortsatt ned med flere hundre årsverk, noe som betyr at de ansatte også i aller høyeste grad er med på spleiselaget, sier han.

– Grådighetskultur i banken

Det er stadig nye regler som kommer, I den situasjonen mener Krohn-Pettersen at bankenes utlånspolitikk virker hemmende på boligmarkedet.

– Min frykt er at bankene fortsatt skal plusse på boliglånsrenten. Da ser jeg kun en grådighetskultur i banken. Det vil nok gjøre at boligmarkedet i Stavanger fortsatt vil være i stagnasjon, mener sjeføkonomen.

Han sier at det bare er eierne som tjener på at de store bankene hever renten for å bygge egenkapital.

– Aksjekursene i Sparebanken 1 SR-Bank og DNB har steget med 50 prosent de siste tolv måneden, sier Krohn-Pettersen.

Sparebank 1 SR-Bank, hovedkontor

SR-Bank leverte et resultat på 661 millioner kroner i tredje kvartal i år. Det er det beste kvartalsresultatet banken noen gang har hatt.

Foto: Gunnar Morsund / NRK