Vil stenge parkeringen ved Preikestolhytta

Strandordfører Helge Steinsvåg vil øke turismen i Jørpeland, og ønsker å busse turister fra sentrum til Preikestolhytta.

Preikestolen

– Jeg synes det er en god ide at bommen ved Preikestolhytta er i bruk mellom klokken 10.00 og 17.00. De som vil besøke Preikestolen i det tidsrommet, kan heller parkere bilen sin i et parkeringsanlegg like ved Jørpeland sentrum, sier strandordfører Helge Steinsvåg.

Foto: Erik Waage / NRK

– Jeg foreslår er at vi begrenser når det skal være mulig å parkere bilen sin ved Preikestolhytta, sier Strand-ordfører Helge Steinsvåg (Ap) til NRK.

De siste årene har trafikken opp til Preikestolen økt kraftig, og også i år setter platået over Lysefjorden besøksrekord.

– Jeg synes det er en god ide at bommen ved Preikestolhytta er i bruk mellom klokken 10.00 og 17.00. De som vil besøke Preikestolen i det tidsrommet, kan heller parkere bilen sin i et parkeringsanlegg like ved Jørpeland sentrum, sier Steinsvåg.

Strandordføreren vil deretter busse turistene fra sentrum til Preikestolhytta.

– Jeg foreslår skyttelbusser som går i en jevn trafikk fra og til Preikestolhytta og Jørpeland. Om det skal koste noe å ta bussen, det er jeg ikke sikker på. Først må vi politikere diskutere dette forslaget skikkelig, sier han.

Det var lokalavisen Strandbuen som først omtalte saken.

Helge Steinsvåg

Strandordfører Helge Steinsvåg (Ap).

Foto: Arbeiderpartiet

Vil øke turismen i Jørpeland sentrum

Steinsvåg mener en bom på Preikestolhytta vil tjene flere formål.

– Trafikken til Preikestolen vil bli bedre regulert, turistene vil få se en fin by, og det blir økt handel og trivsel i Jørpeland, sier han.

Arbeiderparti-ordføreren påpeker også at veien opp og ned til Preikestolhytta fra Jørpeland er i dårlig stand, og at det derfor også er bra å regulere biltrafikken.

– Inntil fylket gjør noe med veien, så er vil det være bra med mindre trafikk på den. Samtidig håper jeg så klart at fylket snart griper inn og gjør noe med veien, sier Steinsvåg.

– Bør ikke folk selv få velge om de parkere ved hytta eller ved Jørpeland sentrum?

– Veldig mange av de utenlandske turistene som kommer hvert år, er «jomfruelige turister». Det betyr at de ikke har etablerte parkeringsvaner, og derfor vil det være helt i orden for dem.

Uenig med ordføreren

Ordfører i nabokommunen Forsand, Ole Tom Guse (Krf), er enig i at noe må gjøres med trafikken opp til Preikestolhytta, men mener at det å bruke parkeringsbommen mellom klokken 10.00 og 17.00 blir feil.

– Jeg liker ikke å legge begrensninger på turistene, sier Guse.

Han mener Steinsvåg bør jobbe med andre forslag for å få turister til Jørpeland sentrum.

– For å få folk til sentrum, må sentrum bli mer attraktivt. Det går ikke an å presse folk innom Jørpeland sentrum, sier Guse.

Han mener det viktigste nå er å jobbe for en god vei opp til Perikestolhytta.

– Det er på høy tid at noe blir gjort med den farlige veien, sier Forsand-ordføreren.

Vil bygge nytt parkeringshus

Strandordføreren vil henvise turistene som kommer mens bommen er nede, til å bruke et nytt parkeringshus som kan bygges på Stålverkets eiendom.

– Det kan bli anlagt et svært parkeringsanlegg nedenfor Statoil-stasjonen, og derfra er det bare noen minutter å gå til Jørpeland sentrum. Det kan også bli brukt av næringslivet, sier Steinsvåg.

Ordføreren påpeker at det er soloutspill, og at nå blir det spennende å se om andre politikere er enige med ham.