NRK Meny
Normal

De vil starte egen idrettsungdomsskole

Haugesund kan få en egen idrettsskole for elever i grunnskolen. Regelverket har til nå gjort dette umulig, men nå håper de at ny regjering betyr klarsignal for oppstart til høsten.

Vil starte idrettsungdomsskole

Toppidrettssjef Leif Sævereid og rektor Harald Tvedt.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Behovet er der. Jeg tror vi kan gi et godt tilbud til elever som ønsker å trene, sier rektor ved Haugesund toppidrettsgymnas (HTG), Harald Tvedt.

HTG er i dag for videregående elever , men nå er skolen godt i gang med å søke om å få bli privatskole for 8.-10. trinn.

– Foreldre har også spurt oss om vi kan starte en ungdomsskole, så det er et marked, sier Tvedt.

HTG kan få egen idrettsungdomsskole

Anna Stray Rongve er ikke i tvil om at hun ville valgt idrett allerede i 8. klasse.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

– Alternativ for de som er lei av skolen

Anna Stray Rongve er syklist og elev ved HTG i dag, men ville gjerne begynt tidligere.

– Jeg hadde definitivt starta. Jeg har alltid vært opptatt av trening og å holde meg i god form, så det hadde vært et stort pluss for meg. Det er også et godt alternativ for de som er lei av skolen, sier hun.

Toppidrettssjefen ved skolen, Leif Sævereid, tror det er flere med henne.

– Jeg tror det er mange som har drømt om dette i mange år. Når vi ser på iveren til en 12-13-åring, er jeg ikke i tvil om at det vil være midt i blinken, sier han.

Trengs en ny lov for å få starte

Utdanningsdirektoratets regelverk åpner ikke for den type ungdomsskole som HTG ønsker å starte, men etter regjeringsskiftet i høst er det varsla en ny privatskolelov.

De politiske signalene tyder på at det vil bli gitt anledning til å starte opp slike skoler. I Haugesund håper de å få skolen på plass så raskt som mulig.

– Vi kan komme til å sende søknad om dispensasjon fra nåværende lovgivning allerede fra høsten. Vi har også fått de første tegningene på hvor vi kan plassere en egen avdeling for ungdomsskolen, sier rektoren.

I Trondheim har de allerede på plass en idrettsungdomsskole, etter å ha fått godkjenning av Fylkesmannen.