NRK Meny
Normal

Landemerke i Kongeparken på Ålgård forsvinner etter 26 år

Selv om fly bruker den til å navigere etter, har den 75 meter lange Gulliver-figuren i Kongeparken på Ålgård nå tapt mot tiden. 16. september er det over og ut – bit for bit.

Kongeparken på Ålgård

Siden 1986 har Gulliver tronet i Kongeparken, godt synlig, fra lang avstand. Nå skal hodet selges på eBay og kroppen gis bort til skoler, barnehager og velforeninger.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Gulliver i Kongeparken på Ålgård, som ble satt opp i 1986, skulle ta besøkende i parken med på en reise i menneskets indre.

I dag fungerer den imidlertid mest som et gigantisk klatrestativ, og 16. september er det slutt. Gulliver forsvinner, og hodet skal selges på auksjonsnettstedet eBay.

Tiden har løpt fra Gulliver, forklarer Håkon Lund i Kongeparken.

Gis bort gratis

– Det er færre og færre som benytter seg av Gulliver, som ble bygget for over 25 år siden. Det å klatre rundt i elementer er ikke fullt så spennende lenger. Dessuten passer den ikke inn i parken anno 2012, sier Lund.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kongeparken på Ålgård

Både bilister langs E39 og fly navigerer etter Gulliver, ifølge Kongeparkens Håkon Lund. Nå må han ut av parken bit for bit.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Han sier folk nå vil ha attraksjoner hvor de kan delta enda mer aktivt selv, og trekker frem barnas brannstasjon som et av eksemplene på dét.

Velforeninger, skoler, barnehager og andre interesserte kan den neste drøye måneden melde sin interesse for gratis biter av figuren på parkens Facebook-sider. Så legges hodet ut på internett, og Gulliver er historie.

Fikk en siste sjanse

Lund ga før sommeren den 75 meter lange og 50 meter brede figuren en siste sjanse ved å bygge en ny attraksjon i den ene enden. Heller ikke dette økte bruken av Gulliver.

Så det som nå skjer, gjør han med både tungt og lett hjerte.

– Mange har et forhold til den. Det er et kjempemessig landemerke som både bilister på E39 og fly navigerer etter, sier han, og husker også at tidligere forslag om å fjerne figuren har møtt kraftig motstand.

Likevel; Gulliver har ikke bare brakt glede til Kongeparken.

– Kanskje en eksentrisk øyboer

– Det er et stort anlegg. Etter 25 år krever det mye vedlikehold med tanke på sikkerhet, sier Lund.

Hvor mye noen skulle være villige til å betale for Gullivers hode, vil ikke Lund spekulere i. Pengene går uansett til et godt formål.

– Kanskje er det en eksentrisk øyboer ett eller annet sted, eller kunster som vil lage installasjon av det. Vi skal hjelpe vedkommende å få det dit han eller hun skulle være, uansett hvor i verden det er, forsikrer Lund.