NRK Meny
Normal

– Kriminelle skremmer kunder fra sentrum

Handelsstanden i Haugesund mener narkomane og kriminelle gjør at mange er redde for å gå i sentrum av byen. Nå vil de samarbeide med kommunen og politiet for å få ryddet opp.

Magne Hamre i Rema 1000 Haugesund

Magne Hamre overvåker butikken for tyver.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Kommunen må renske opp i sentrum. Det er bare narkomane og kriminelle her på dagtid, sier Magne Hamre, daglig leder av Rema 1000 ved Bytunet i Haugesund.

Magne Hamre

Magne Hamre i Rema 1000 ved Bytunet i Haugesund håper kommunen rydder opp i kriminaliteten i sentrum av byen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Han tar daglig tyver på fersken i butikken, og bruker hver ledige stund på å overvåke butikkhyllene. Nå frykter han at kriminelle og rusmisbrukere skremmer kundene bort fra sentrum.

– Gamle folk som kommer hit for å handle blir skremt. Narkomane setter hunder utenfor butikken som bjeffer, og folk blir redde for å gå forbi dem, sier han.

– Redde for å gå ut

Haugesund sentrum preges av rusmisbrukere, og narkotikahandel foregår på høylys dag. Derfor er mange eldre redde for å gå ut.

– Gamle i Haugesund tør ikke å gå ut etter mørkets frembrudd. Det synes jeg er grusomt, sier Per Johansen, en av kundene i dagligvarebutikken.

Samarbeid mellom kommune, politi og handel

Petter Steen

Ordfører Petter Steen jr. i Haugesund har kalt inn til møte med politiet for å få bukt med narkotikakriminaliteten.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Nå setter kommunen og handelsstanden ned et sentrumsforum som skal ta seg av problemene.

– Det er, som i andre norske byer, kriminalitet i Haugesund sentrum. Nå skal vi gå egne veier og samarbeide med politiet i forhold til rusmisbruket, sier ordfører i Haugesund, Petter Steen jr. (H).

Forumet består av politikere, handelsstanden og Haugesund sentrum AS.

Steen har også kalt inn til et møte mellom flere etater i Haugesund kommune og politiet i begynnelsen av november, for å få bukt med narkotikakriminaliteten i byen.

Narkotikahandel Haugesund

Narkotikahandel foregår åpenlyst i Haugesund sentrum.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Vi vil starte et prosjekt for å hjelpe rusmisbrukere som er til fare for seg selv, og som skaper frykt rundt seg i sentrum. Tanken er ikke å jage folk fra park til park, men å være målrettet i måten vi skal få dette bedre på, sier Steen.

Håper det blir bedre

Rema 1000-butikken til Magne Hamre ble pusset opp tidligere i år. Han mener kundene kunne vært mange flere dersom kriminelle holdt seg borte fra butikken, og håper sentrumsforumet vil få ting gjort.

– Jeg har hørt dette tidligere, men ingenting har skjedd. Jeg håper bare det blir bedre, sier han.