Vil presse fram ferjefri E39

Fylkesordførerne på Vestlandet mener regjeringen må våge å investere i en ferjefri kyststamvei.

Ferjekø, Mortavika Rennesøy

Fylkesordførerne på Vestlandet samles i neste uke for å legge trykk på regjeringen for å få etablert ferjefri veiforbindelse på stamveien langs kysten. Bildet er fra en ferjekø ved Mortavika.

Foto: Erik Waage / NRK

Fylkesordførerne på Vestlandet samles i neste uke for å legge trykk på regjeringen for å få etablert ferjefri veiforbindelse på stamveien langs kysten.

Mandag i neste uke kommer de fire fylkesordførerne til ferjekaien på Mortavika. Her skal de møte bilister og yrkessjåfører i ferjekø. Det blir og en gjennomghang av Vestlandsrådets satsing på ferjefri E39.

Les også: Dropp Ryfast, bygg Rogfast

Les også: Gjør klart for Rogfast

Her skal Rogfast-tunellen gå

Kartet viser den planlagte ferjefrie kyssingen av Boknafjorden.

Foto: Statens Vegvesen

– Offensiv fra et samlet Vestland

– Dette er en ny offensiv fra et samlet Vestland. Alle analyser viser at en ferjefri kyststamveg i aller høyeste grad er realiserbar. Nå må regjeringen tørre å investere i infrastruktur, heter det i en pressemelding fra fylkesordførerne.

Initiativet kommer fordi arbeidet med en ny Najonal transportplan nå er i gang.

En meningsmåling som er utført av Norges Automibiliforbund i Rogaland viser at seks av ti bilister nå vil fortrekke en ferjefri E39-kryssing av Boknafjorden foran utbygging av Ryfast.

– Ferjefri kyststamvei

Liv Signe Navarsete (Sp) som var samferdselsminister i 2009 opplyste på Vestlandskonferansen om samferdsel i Bergen i fjor at hun har bedt Statens vegvesen gå i gang med å vurdere ferjefri forbindelse mellom Haugesund og Bergen.

Les også: Ferjefritt Haugesund-Bergen

- Det å utvikle forbindelsen mellom Haugesund og Bergen er et kjempesteg for ferjefri kyststamvei mellom Stavanger og Trondheim, sa Navarsete.