Hopp til innhold

Før hadde de ingen – nå sliter øya med grågås

Bønder har prøvd skremmetiltak, skadefelling på våren og plukking av egg utenfor verneområdene for å få ned antall grågjess. Men til ingen nytte. Nå ønsker de å gå mer drastisk til verks.

Grågås beitar med sauer

Helt fra midten av 1850-tallet er de mange øyene og holmene blitt brukt til beite.Det er rundt 1000 sauer i kommunen. Nå frykter lederen i Kvitsøy Sau og Geit at de må redusere tallet på dyr på grunn av grågåsa.

Foto: Harald Vartdal, Fjordingen

– Gjessene ødelegger beiter og dyrka mark. De beiter ned, de driter ned, og de fører til tråkkskader, sier en fortvilet leder i Kvitsøy Sau og Geit, Henrik Haaland.

På slutten av 1970-tallet var det ikke registrert en eneste grågås i Kvitsøy i Rogaland. Tellinger de to siste årene viser at det nå er minst 100 par med hekkende grågås på de mange holmene i Kvitsøy, ytterst på rogalandskysten. Langs hele kysten er trekkfuglen blitt et vanlig syn om våren.

Avføring fra grågås

Skit fra grågås ødelegger beitene på Kvitsøy, og sauebøndene fortviler.

Foto: Erik Waage / NRK

Hvert par kan få opp imot fem unger. I juni og juli kan det være så mange som 750 gjess i Kvitsøy.

– Enten må vi redusere tallet på dyr vi holder på med, eller så må vi bare gi oss med å drive med dyr, sier Haaland.

Ingve Nordbø og Henrik Haaland, sauebønder Kvitsøy

Ingve Nordbø (t.v.) er sauebonden på Kvitsøy som har flest sauer på de tallrike holmene i Kvitsøy. Leder i Kvitsøy sau og geit Henrik Haaland (t.h.) frykter for framtiden på grunn av all grågåsa.

Foto: Bygdebladet

Kontroversielt tiltak

Grunneierne og kommunen har de tre siste årene samarbeidet for å redusere bestanden av grågås. Skadefelling på våren, skremmetiltak, og plukking av egg utenfor verneområdene er blitt gjennomført. Men dette monner for lite.

– Problemet for oss er at vi ikke har fått tillatelse til å plukke egg i verneområdene. Det er der de fleste hekker. Hvis vi får plukke der, mener jeg at vi skal klare å holde gåsebestanden i sjakk, og forhåpentlig vis redusere tallet på grågås, sier Haaland.

To ganger tidligere har sauebøndene søkt om å få gå inn i verneområdene for å fjerne egg. Begge gangene er det blitt avslag.

Avslag hos Fylkesmannen i Rogaland er blitt anket til Miljødirektoratet, som heller ikke vil slippe bøndene inn i verneområdene.

Grågåsreir på Kvitsøy

Det er registrert 100 hekkende par med grågås på Kvitsøy. Hvert par kan få opp imot fem unger, så bestanden vokser raskt.

Foto: John Jastrey

God dokumentasjon

Resultatet av tellingen og dokumentasjonen av grågåsbestanden de siste tre årene, gjør at de håper å få gjennomslag denne gangen.

– Verneområdene er opprettet for å ta vare på sjøfugl. Men samtidig sier verneforskriftene at vernet ikke skal være til hinder for den tradisjonelle driften vi har hatt på holmene i flere hundre år. Og når vi ser at vi kanskje må slutte med dette fordi gjessene har tatt over fullstendig og ødelegger beitene, så syns vi det er riktig at vi får iverksette bestandsregulerende tiltak i verneområdene, sier Haaland.

Går mot nytt nei

Cathrine Stabel Eltervåg, rådgiver Fylkesmannen i Rogaland

Rådgiver Cathrine Stabel Eltervåg hos Fylkesmannen i Rogaland mener tiltak som allerede er satt i gang vil være med på å redusere skadene grågås påfører beitene i Kvitsøy.

Foto: Gunnar Morsund / NRK

Fylkesmannen i Rogaland har ennå ikke behandlet den siste søknaden om eggplukking i verneområdene. Rådgiver Cathrine Stabel Eltervåg vil ikke forskuttere saksbehandlingen, men har lite lyst til å tillate fjerning av egg i verneområdene.

– Grågåsa skal også ha mulighet til å få være i fred, og verneområdene fungerer som friområder. Formålet med fredningen er å bevare disse sjøfugllokalitetene, sier Eltervåg.

Fylkesmannen er fornøyd med arbeidet som bøndene og Kvitsøy kommune har gjort så langt, og mener planen som er lagt til nå, uten å måtte gå inn og fjerne egg i verneområdene, vil gi resultater.

– Hvis grågåsa får være i fred i verneområdene, kan dette også være med på å redusere beitetrykket andre steder i kommunen, sier Eltervåg.

Grågås i flukt

I sommermånedene kan det være så mange som 750 grågjess på Kvitsøy.

Foto: Gunnar Morsund / NRK