NRK Meny
Normal

Vil legge ned fem skoler og to sykehjem

I ettermiddag vedtok formannskapet i Karmøy å legge ned flere skoler og aldershjem i kommunen. Dette grunnet innsparinger.

Vatne skule

Flere elever må hvert år forlate nærskolene sine.

Foto: Ole-Andrè Lagmandokk / NRK

Formannskapet i Karmøy har nå vedtatt at fem grendeskolar blir lagt ned. Avgjørelsen kommer fordi det er for dyrt for kommunen å ha for mange små skoler. Politikarane har også vedtatt at to aldershjem, ett i Kopervik og ett på Avaldsnes, skal legges ned.

Det er de tre små skolene Sandve, Sund og Kvalavåg, Sørhåland Skole på Sør-Karmøy og Tuastad Skole på fastlandet som skal legges ned.

To aldershjem i Kopervik og på Avaldsned skal også legges ned.

Flertallet i formannskapet bestod av representanter fra både Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti, Arbeiderpartiet, Venstre og Senterpartiet.

Kraftig motstand

På møtet var det kraftig mobilisering mot nedleggelsene. Nestleder i Eldrerådet i kommunen, Mimmi Lande var tilstede.

Dette liker vi ikke. Vi hører at regjeringen skal gi oss nesten åtte millioner kroner for 2011, men når vi kommer til Formannskapet sier de at pengene er brukt opp. Det går ikke ann å legge ned Avaldsnes og Kopervik, selv ikke når Vea åpner. Da får vi 11 plasser mer enn nå, og det er absolutt ikke nok, sier Lande.

På nedleggingsvedtaket fra formannskapet står det at ingen aldershjem skal legges ned før beboerne har fått et nytt sted å bo.

– Føler oss sviktet

– Vi føler oss sviktet. Både Pensjonistforening og Eldrerådet, sier Lande.

– De aller fleste skolenedleggelser kommer som følge av innsparinger i kommunene. Også denne ganger er det økonomien som er grunnen, det sa ordfører Kjell Arvid Svendsen til NRK på et tidligere tidspunkt.

Den endelige avgjørelsen blir gjort i kommunestyremøtet i slutten av desember.