NRK Meny
Normal

Vil bruke mindre penger på politikerne

Cecilie Bjelland fra Stavanger Arbeiderparti foreslår kraftige kutt i lønna til politikerne, skriver Aftenbladet. Til sammen vil hun kutte 20 prosent i kronene som går til politisk styring.

Cecilie Bjelland vil kutte i lønna til politikerne.

– Hvert eneste år har godtgjørelsene til politikerne gått opp i Stavanger. Og når resten av Stavanger er nødt til å spare penger, så er det helt naturlig at vi også går gjennom måten vi organiserer politikken på, og hvordan vi kan kutte der, sier gruppeleder i Stavanger Arbeiderparti, Cecilie Bjelland.

Stavanger er helt i toppen i Norge når det gjelder honorarer og annen pengebruk på politiske prosesser, skriver Aftenbladet.

– De aller fleste politikerne i Stavanger tjener mer enn stortingspolitikerne. Og det har vært et forslag fra oss om at vi skal binde oss til i hvert fall en stortingspolitikers lønn, sier Bjelland.

Hun tror ikke lavere lønn vil gå utover rekrutteringen.

– Det er et argument som har blitt brukt ofte. Men det er ikke så vanskelig å rekruttere folk til politikken. Det går først og fremst på om de synes det er meningsfullt å drive med politikk, og ikke på hva de tjener, mener Bjelland.

– Hvordan vil du kutte?

– Det første vi må gjøre er å gå gjennom måten vi organiserer oss på. Vi kan sannsynligvis rydde opp i en del utvalg. For eksempel skjenkeutvalget, som vi har foreslått å legge ned.

Vil ha færre representanter i bystyret

– Et annet konkret forslag er å kutte i antall representanter i bystyret, sier Bjelland.

Ap har sammen med Frp tidligere foreslått å kutte i antall bystyrerepresentanter. Ap foreslo å kutte fra 67 til 57 representanter. Forslaget var oppe i bystyret i går, men gikk ikke gjennom.

– Kutt i antall bystyrerepresentanter ville ha spart kommunen for millioner. Og viss vi hadde gått ned fra 67 til 57 representanter så tror jeg ikke vi hadde blitt noe mindre demokratiske, eller at vi hadde vært mindre til stede for folk av den grunn, avslutter Bjelland.