NRK Meny
Normal

Vil investere fire milliarder

- Dramatisk dårlig for barn og eldre, mener Frp om rådmannens budsjettforslag for Stavanger kommune de neste fire årene.

Stavanger-budsjett 2010
Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Rådmann Inger Østensjø presenterer fredag formiddag sitt forslag til handlings- og økonomiplan for årene 2010 til 2013, og et mer detaljert budsjett for neste år.

Her går det fram at det skal satses på skoler, barnehager, idrettsanlegg, utvikling av Stavanger Forum, og ellers utbedringer av byens uterom.

Bybane

Bybane er ett av mange prosjekter STavanger kommune vil satse på de neste fire årene. (Illustrasjonsfoto)

Foto: NRK

Mye penger er også satt av til å ferdigstille de regionale prosjektene i Bjergsted (Konserthuset), bybane, Ryfast og tre regionale idrettsanlegg (flerbrukshallene i Sørmarka og Randaberg, og friidrettshall i Sandnes).

Har råd

Tilsammen vil investeringene Stavanger kommune skal gjøre fram til og med 2013 bli på fire milliarder kroner.

- Investeringsbudsjettet er ambisiøst, og det betyr at politikerne må være tydelig i sine prioriteringer. Men kommunen har råd til å gjennomføre alt dette, sa rådmann Inger Østensjø da hun presenterte sitt budsjettforslag fredag formiddag.

For neste år legger rådmannen til at det skal brukes 268 millioner kroner på nybygg og rehabilitering av skolene i kommunen. 150 millioner kroner skal brukes på barnehager.

Utvikling av hvilket innhold som skal fylle Konserthuset i Bjergsted vil kreve nesten sju millioner kroner. Innen kulturlivet ønsker også rådmannen å bruke åtte millioner kroner hvert år for å videreutvikle Tou Scene.

Enmannsrom

I sitt budsjettforslag legger rådmann Inger Østensjø opp til at tomannsrom ved byens sjukehjem skal gjøres om til enkeltrom. Dette vil føre til at det blir 23 færre sjukehjemsplasser, men dette skal dekkes inn ved å styrke hjemmetjenesten.

Men rådmannen vil legge ned trygghetsavdelingen ved gamle Stavanger sjukehus, der eldre hjemmboende kan få korttidsopphold om de føler behov for det. Kommunen vil spare 5,2 millioner kroner på denne nedleggelsen.

Idrett

Rådmannen legger opp til betydelig satsing på idrett. Hun har i sitt forslag satt av penger til et folkebad og to svømmehaller neste år. Svømmehallene skal komme på Hundvåg og i Kvernevik.

Dramatisk dårlig

- Barn og eldre er budsjettaperne, mens idretten er vinneren. Budsjettforslaget fra rådmannen for omsorgstjenestene er dramatisk dårlig, mener gruppeleder Trond Birkedal (Frp).

Gruppleder Odd Kristian Reme (Ap) mener rådmannen nå har tatt alle tilgjengelige penger og fordelt disse slik at det blir lite spillerom for politikerne i den videre budsjettbehandlingen.

- Rådmannen har gitt oss en stafettpinne på størrelse med en fyrstikk, sier Reme.