Vil ikke navngi flere ranere

Erling Havnå har pekt ut Kjell Alrich Schumann som drapsmannen i Nokas-laget. Men han nekter å navngi flere ranere: - Det er ikke min oppgave å sladre.

Erling Mathias Havnå
Foto: Arne Brommeland / NRK

På direkte spørsmål fra aktor Arild Dommersnes sa Erling Havnå fra vitneboksen i dag at han ikke ønsker å navngi flere ranere enn dem som til nå har innrømmet sin deltakelse.

Og Kjell Alrich Schumann er den eneste av ranerne Havnå navnga før vedkommende hadde lagt kortene på bordet selv.

- Det er stor forskjell på å fortelle hva Schumann gjorde og det å sladre generelt. det er ikke min oppgave.

- Alf Henrik uskyldig

Det sa Havnå, som liker seg svært dårlig under aktoratets utspørring. Han er tydelig redd for å røpe navn på rans-deltakere som ikke har tilstått selv, og besvarer flere spørsmål med at han ikke husker, eller at han ikke kjente identiteten på alle ranerne.

På spørsmål om det sitter noen uskyldige på tiltalebenken, svarte Havnå:

- Alf Henrik (Christensen, red. anm.) må være uskyldig, sa Havnå, og gjentok at han ikke så noe mer til Christensen etter ta de to skilte lag på motorveien før Stavanger kvelden før ranet.

Samtidig innrømmet han at dersom kameraten fra Arendal hadde vært med på ranet, ville han ikke ha angitt ham.

- Er det andre uskyldige, ville aktor vite.

- Jeg har ikke full oversikt. Jeg vet ikke, svarte Havnå. 

Toska røpet drapsmannen

48-åringen så heller ikke at Kjell Alrich Schumann avfyrte de dødelige skuddene mot politimannen Arne Sigve Klungland. Men han bekreftet at Schumann var den av ranerne som sto i krysset Kongsgaten/Klubbgaten, der skuddene ble avfyrt fra. Han så også at Schumann skjøt mot noe.

Men ifølge sin egen forklaring var det først en drøy måned senere at han skjønte at Schumann var drapsmannen. Og det var Toska som fortalte ham det.

- Jeg spurte David om det var der nede det ble skutt. Var det han som traff politimannen? Og David svarte at det var det.