NRK Meny
Normal

Vil ikke miste oljeselgerne

– Det er viktig for Norge og Stavanger å beholde Statoils oljeselgere, mener ordfører Christine Sagen Helgø, som nå ber Statoil tenke seg om.

Christine Sagen Helgø

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø vil ikke miste oljeselgerene til Statoil.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

– Det er ikke bestemt om vi skal flytte oljesalgfunksjonen, men vi har en gruppe som jobber med å finne en god løsning, sier pressetalsmann i Statoil, Morten Eek.

Resultatet kan bli at funksjonen til de 19 som i dag sitter på hovedkontoret i Stavanger, og selger olje til Europa, flyttes til London. Det bekymrer stavangerordfører Christine Sagen Helgø.

– Oljehandel er en viktig funksjon å beholde her i regionen, fordi det er kompetanse vi vil ha her i Norges energihovedstad, sier ordføreren.

Ikke bekymret

Morten Eek

Morten Eek i Statoil foran inngangen til oljesalgsavdelingen til Statoil i Stavanger.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Men Statoil selv er ikke bekymret for at kompetanse forsvinner i særlig grad.

– Det kan bli som i dag hvor man har et kontor både i London og i Stavanger, eller at man beslutter å slå kontorene sammen og sitte enten her eller der. Men man skal ikke utelukke at oljemiljøet i Stavanger faktisk kan bli styrka, men det skal vi se nærmere på, sier Eek.

Sagen Helgø er derimot ikke helt beroliget. Tidligere i år har det blitt varslet at hundrevis av stabs- og støttestillinger skal flagges ut, og totalt skal 1000 slike stillinger ut frem mot 2020. Men at det som nå regnes som kjernevirksomhet kanskje flyttes gjør henne bekymret.

– Det er for meg enda viktigere å beholde de kompetansearbeidsplassene og funksjonene, enn de støttefunksjonene som man lett kan skaffe andre steder, og som ikke knytter seg til oljehovedstaden, sier hun.

Vil be Statoil tenke seg om

Statoil har ikke kommet til noen endelig beslutning ennå, men starter nå jobben med å se på hvor det er best å sitte for å selge olje til Europa. Og avgjørelsen kommer nok ikke uten av Stavanger får sagt sitt.

– Jeg kommer nå til å ta direkte kontakt med Statoil, og jeg tror de er lydhøre for de reaksjonene som kommer. Hvis det er noen regioner det kan komme innspill fra rundt dette så er det denne, så her må vi bare stå på og jobbe, avslutter Sagen Helgø.