Politiet vil ikke la bilbergere bruke blålys

– Jeg tror ikke det er veien å gå, sier politimester i Rogaland, Hans Vik.

Brekke mener gule vester ikke er nok

Johnny Brekke er ikke fornøyd med dagens situasjon.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Hans Vik

Politimester i Rogaland, Hans Vik, vil ikkje at bilbergerne skal bruke blålys, men han er positiv til de andre tiltakene bilbergerne foreslår.

Foto: NRK

Politimesteren mener blålysene er til for å signalisere nødetater i rask fart, en kategori bilberging ikke går under.

– Mitt syn er at vi skal være restriktive når det gjelder blålys. Bruken av det bør reserveres til ambulanse, brann og politi. Det gjelder et ubetinga krav om å vike til side, eller stanse. Jeg ser ikke at det å berge biler, når det er kø, har et strekt behov for blålys, sier Vik til nrk.no.

Blålys vil gi respekt

Johnny Brekke

Johnny Brekke og bilbergingsbransjen vil nå ha blålys og sterkere farger på redningsbilene for å bli bedre respektert hos trafikantene, og komme raskere fram til ulykkene.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Tidligere i dag gikk Johnny Brekke på vegne av bilbergingsbransjen ut med et ønske om å få blålys, for å komme fortere og tryggere fram under bilberging.

Bakgrunnen er at bilbergerne opplever at de ikke blir sett eller respektert av bilistene. Bilbergingsbransjen vil nå ha blålys og sterkere farger på redningsbilene for å bli bedre respektert hos trafikantene.

Opp til politiet

I forskriftene fra Vegdirektoratet står det ikke noe konkret som forbyr bruk av blålys. Det er opp til politiet i hvert distrikt å gi tillatelse, og i Rogaland ser det ikke lyst ut.

– Jeg tror ikke det er veien å gå, hvis poenget er å sikre åstedet og sikre arbeidet, så tror jeg at det gule blinklysene de bruker i dag, samt sterkere farger på bilene som de foreslår, er mer en godt nok for å ivareta sikringen, sier politimesteren.

– De argumenterer med at medtrafikanter har lite respekt, og ikke slipper dem fram. Har du forståelse for at de ønsker å få hjelp til å komme frem i trafikken?

– Ja, det har jeg absolutt forståelse for, men det er jo verst for de bilistene som ikke slipper bergingsbilen frem. Nå legger jeg til grunn at liv og helse er ivaretatt, sier Vik.

Blålys er effektivt

Han understreker også at i vanskelige situasjoner kan politiet bistå med hjelp for å få bergingsmannskapet fram.

Selv opplever politiet at blålys er svært effektivt, og politimesteren mener det er viktig å opprettholde denne respekten blant folk.

– Hovedinntrykket er at blålyset gir respekt, og derfor er det er viktig at ikke for mange har blålys slik at de få som bruker blålys får den respekten. Det er veldig ofte liv og helse det står om noe alle forstår er viktig, sier han.