NRK Meny
Normal

Vil ikke ha parfymeregler

Stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) tror ikke man kan be alle i helsevesenet om å unngå å bruke parfymerte produkter, men at alle må bruke skjønn.

Sveinung Stensland

Verken Sykepleierforbundet eller stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) mener at en bør lage regler som forbyr bruk av parfyme, røyklukt eller andre ting.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Jeg tenker at det er helt greit å ikke bruke parfymerte produkter i dette yrket. Vi skal jo ikke framprovosere kvalme hos pasientene, sier Camilla Bendiksen, som studerer sykepleie ved Høgskolen Stord Haugesund.

Både hun og venninnen Marit Midtbø er innstilt på en parfymefri arbeidstilværelse.

– Mange av oss har jo allerede jobbet i helsevesenet i flere år, og vet hva det innebærer, vi er vant med å gå uten, sier Midtbø.

Camilla Bendiksen og Marit Midtbø

Camilla Bendiksen (t.v.) og Marit Midtbø ser på det som en selvfølge at de ikke bruker parfymeprodukt i helsevesenet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Vil være heftig med forbud

Denne holdningen er de glade for hos Norges astma- og allergiforbund, som mener at det bør være en selvfølge for alle som i helsevesenet å ikke bruke parfymerte produkter.

I går fortalte likevel NRK Rogaland om at det ikke er alle som tar dette like alvorlig. Elin Wiese Engh i Stavanger, som ikke kan ta imot den hjelpen hun trenger, fordi pleierne bruker parfymerte produkter.

Til tross for dette mener verken Sykepleierforbundet eller stortingspolitiker Sveinung Stensland (H) at en bør lage regler som forbyr bruk av parfyme, røyklukt eller andre ting.

– Det vil være ganske heftig dersom ingen av dem som jobber i helsetjeneste skal få lov å bruke sjampo eller deodorant med lukt, men det jeg er enig i er at alle må ta hensyn og også se på hvilke type pasienter de behandler, sier han.

Han mener det er viktig at helsearbeiderne utviser skjønn.

– Vi kan ikke ha det slik at folk blir syke av lukta til dem som behandler dem.