NRK Meny
Normal

Vil ikke ha oljeingeniører

– Jo mindre de har vært i olja, jo bedre, er beskjeden fra energiselskap i Haugesund. Nå jakter de nye ingeniører – og aller helst nyutdanna.

Kjell Hanto i ETA Energi i Haugesund

Kjell Hanto i ETA Energi vil helst ha de nye ingeniørene sine rett fra skolebenken. De er raskere å lære opp, og billigere, er hans erfaring.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Her ser du energibruken til borettslaget.

Energiingeniør Håvard Styve peker og forteller om et prosjekt han nylig har jobbet med.

– I 2014 så er varmebruken i borettslaget redusert med 65 prosent. Vinn-vinn-situasjon både for miljø og økonomisk gevinst.

Håvard Styve er energiingeniør i ETA Energi

Håvard Styve er energiingeniør i ETA Energi.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Sammen de seks andre hos ETA Energi i Haugesund jobber han med å effektivisere energibruk, og selskapet trenger flere folk.

Og med alle som mister jobbene sine i oljeindustrien skulle man tro at det var mye å velge i. Men markedsfører, Kjell Hanto, klarer å styre begeistringen sin for alle de arbeidsledige ingeniørene.

– Vi har opplevd at det tar like lang tid å lære opp en erfaren ingeniør fra oljeindustrien, som det tar å lære opp en nyutdanna. En nyutdanna er faktisk litt raskere, og mye billigere, sier Hanto.

Jobber i fare

Tall viser at oljejobber har forsvunnet nærmest som dugg for solen det siste året. Statoil varslet og tidligere i uka at enda flere jobber kan stå i fare.

At energiselskaper ikke vil ha oljeingeniørene tar regionsjef i Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon, NITO, med stor ro.

– Jeg synes det er positivt at de er fremoverlent når det gjelder å ansette nyutdanna. Ingeniører som har bred erfaring får jobb nesten uansett, for behovet er stort, sier Stian Nyhus.

Og for Kjell Hanto som er i ansettelsesmodus for tida, er det helt klart de uten lang fartstid i oljeindustrien som foretrekkes.

– Jo mindre du har vært i oljeindustrien, jo bedre, er vår erfaring, sier han.

Og han oppfordrer nyutdanna ingeniører til å være frempå når det gjelder jobb.

– Vårt poeng er at om du er nyutdanna så må du ikke stå med lua i hånda, kom og søk på jobb.