Snart får du kanskje mer penger igjen for bokser og flasker

Panteprisene har stått stille lenge i Norge. Nå foreslår Norsk Resirk AS å heve panten med flere.

Flasker og bokser

I dag får du 1 krone i pant for bokser og flasker som rommer 0,5 liter eller mindre, og 2,50 for for større bokser og flasker.

Foto: Norsk Resirk

I 2009 ble det pantet 305 millioner bokser og 91 millioner flasker med pantemerke i Norge.

Men Kjell Olav Maldum, administrerende direktør i Norsk Resirk, tror enda flere av oss ville levert inn bokser og flasker dersom panteprisene var høyere.

– Vi er i en prosess der vi ser på at vi bør gjøre noe, sier Maldum.

– Må gi en økonomisk gevinst

Og panteprisene har stått stille lenge. Det er nå kr 1,- i pant for bokser og flasker som rommer 0,5 liter eller mindre, og kr 2,50 i pant for større bokser og flasker.

– Poenget med et pantesystem er at du har et økonomisk insentiv til å plukke opp flaskene og levere de til butikkene, sier Maldum.

Totalt finnes det rundt 509 drikkevarebokser og over 682 ulike gjenvinnbare plastflasker med pantemerke.

– Da ser vi at en krone sannsynligvis ikke er nok motivasjon til å bære med seg den flasken eller boksen til du kommer til en bensinstasjon, kiosk eller en butikk, sier han.

Vi er best i verden

– Vi liker å si at nordmenn er verdensmestre i panting. Vi har den høyeste retur både på plasker og bokser, sier Maldum.

For hele 90 prosent av flaskene og 92 prosent av boksene kommer dit de skal. Men Maldum er sikker på folks motivasjon til å pante vil øke enda mer med høyere gevinst.

Han tror at det vil være lurt å løfte panten med mellom to og tre kroner. Og han er ikke i tvil om at panten vil stige snart.

– Det er vi ganske sikre på, avslutter Maldum.

Hva mener du panten bør være?