NRK Meny
Normal

Vil hente opp den omkomne i dag

Kystvakten i Sverige melder at de i dag vil hente opp mannen som omkom da "Wyvern" sank torsdag.

Sjöfartsverket sine bilete av Wyvern

En nederlender omkom da 'Wyvern' sank torsdag. Kystvakten melder at de vil henta han opp i dag.

Kystvakten i Sverige planlegger å hente opp den omkomne nederlenderen i dag etter forliset av seglskuten "Wyvern".

Undervannsrobot

– Vi kommer til å hente opp den omkomne med en fjernstyrt undervannsrobot, opplyser Pierre Nilsson i Kystvakten til NRK.

Mannen omkom da han prøvde å redde Stavanger-skuten før den sank i Østersjøen torsdag.

– Usikkert når i dag, det er en del logistikk som må på plass først, sier Nilsson.

Både politikarar, næringsliv og privatpersonar engasjerar seg for å sikra at Stavanger Wyvern blir heva og restaurert. Den gamle museumsbåten forliste utanfor Sverige i går, og ligg nå på 50 meters djup.

Vil redda seglbåten

Ikke om, men hvordan

I dag starter kronerullingen for å få båten tilbake til Stavanger. Å få hevet "Wyvern" vil koste minst tre-fire millioner kroner, melder Aftenbladet.

Seilskipet "Wyvern" ligger på bunnen av Østersjøen etter at den gikk ned under regattaen "Tall ship race" på etappen mellom Aarhus og Helsinki. Skuten som tilhører Stavanger Sjøfartsmuseum, ligger nå på femti meters dyp.

– Det er ikke et spørsmål om båten skal heves eller ikke, men hvordan vi skal gjøre det, sier Sissel Knudsen Hegdal, styreleder i Museum Stavanger til Aftenbladet.

– Forsikringen dekker ikke heving. Men vi prøver å komme inn på en løsning der vi ser for oss at vi betaler heving, og der forsikringen kan dekke restaurering, sier fungerende administrerende direktør ved Sjøfartsmuseet i Stavanger, Bitten Bakke, til Aftenbladet.

Det haster nå med å få den opp fordi det skjer prosesser med trebåter hvis de blir liggende for lenge. tiden betyr noe. Nå må vi komme i gang med felles dugnad for å få den opp igjen, sier Bjørg Tysdal Moe, fungerende ordfører i Stavanger til NRK.

Wyvern-mannskap kom hjem

Wyvern-mannskap kom hjem