NRK Meny
Normal

Vil ha tvungen ID-merking av katter

Hundrevis av katter kastes på gaten hvert år. – Ingen burde få lov til å forlate et veterinærkontor uten at katten er sterilisert, kastrert og ID-merket, sier Kari Mills i Dyrebeskyttelsen.

Kari Mills med katt
Foto: Wenche Lamo Hadland / NRK

Rogaland topper statistikken over antall husdyr som gis bort i løpet av sommeren. Uønskede kattunger blir et problem i mange hjem, og på Finn.no forsøker mange katteeiere å kvitte seg med dem.

Men det er ikke alltid like lett, og dumping av dyrene er et problem som vokser, mener Kari Mills i Dyrebeskyttelsen Sør-Rogaland.

– Jeg er sjokkert over hvordan det eskalerer fra år til år. Men dyr har mindre verdi. Det er lett å skaffe seg en katt, og det er lett å bli kvitt den. Når de ikke blir omplassert til den første og beste, så ender de som regel på gaten eller i en eske en plass, og så er det opp til den eventuelle finner, sier Mills til NRK.no.

Får ikke gripe inn i folks privatliv

Nå vil hun ha obligatorisk og tvungen sterilisering, kastrering og ID-merking av katter.

– Vi har lagt problemet frem for Landbruksdepartementet, Mattilsynet og politikerne. Men de lo av det. For det var faktisk å gripe for mye inn i folk sitt privatliv. Jeg mener det burde være tvungen sterilisering, kastrering og ID-merking. Ingen burde få gå ut av et veterinærkontor før det er gjort.

LES OGSÅ: – Kommunen har ikke ansvar for dyrene

– Veterinærene har det godt. Vi ser baksiden

På veterinærkontoret hos smådyrklinikken i Stavanger jobber Linda Eriksen. Hun og hennes kollegaer steriliserer mange katter i løpet av året. Men altså ikke nok.

– De fleste bryr seg jo veldig om katten sin, og kommer for å få den sterilisert og kastrert. Men det koster jo, så det kan ha litt med økonomi å gjøre, sier Eriksen til NRK.no.

– Veterinærene har det greit. For de ser folk som tar vare på dyrene sine. Vi ser baksiden, sier Mills.

Vil ha statlig tiltak

Hun mener at et statlig tiltak bør settes i gang for å stanse villkattproblemet i Stavangerområdet.

– Vi trenger en fem- til tiårsperiode for å få sterilisert og kastrert det som er av katter, og det bør betales av staten. Ikke av frivillige organisasjoner som må tigge og be for å få penger.