NRK Meny
Normal

Vil ha sommerskole for svake realfagelever

Rogaland Høyre vil tilby sommerskole til 10.-klassinger som sliter med realfag. Slik vil elevene bli bedre forberedt til videregående skole.

Eksamen sommerskolen

Elever på sommerskolen i Rogaland i dyp konsentrasjon under matteeksamen. Får de ståkarakter her, slipper de å ta opp igjen faget til høsten.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Sander Dale

Sander Dale under matteeksamen på sommerskolen onsdag.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Det gikk veldig greit. Jeg hadde en følelse som jeg ikke har hatt før, nemlig at jeg står på denne eksamenen her, sier Sander Dale.

Det er 1. juli og midt på sommeren, men Dale har akkurat hatt matteeksamen.

Til vanlig er han elev ved Gand videregående skole i Sandnes, men siden Dale strøk i matte, fikk han streng beskjed fra foreldrene om å ta sommerskole.

Totalt 96 elever fra hele Rogaland hadde eksamen etter ni intense dager med matte.

– Det går greit hvis du bare konsentrerer deg og blir kjent med de i klassen, forsikrer Dale.

Vil redusere gapet

Det er Rogaland fylkeskommune som tilbyr sommerskolen. Den er beregnet for elever som har strøket i realfag det første året av videregående, og har blitt en suksess. Nå vil Høyre utvide tilbudet til også å gjelde dem som har et dårlig utgangspunkt for overgangen fra ungdomsskole til videregående.

Elin Schanche

Elin Schanche, gruppeleder for Rogaland Høyre.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

– Overgangen til videregående er ganske tøff for mange, så hvis vi kan redusere det gapet der hadde det vært kjempeflott, sier Elin Schanche, gruppeleder i fylkestinget for Høyre.

Sommerskolen i Rogaland startet opp i 2009 og kan vise til gode resultater. 90 prosent av elevene som i utgangspunktet har strøket i matte eller naturfag, får bestått på eksamen og slipper dermed å ta faget på nytt.

Schanche tror en sommerskole også for vordende videregåendeelever, vil være lønnsomt for fylkeskommunen.

– Jeg tror at vi vil bruke mindre ressurser ved å tilby sommerskole, i stedet for at elevene begynner å henge etter og må ta ett eller to år om igjen, sier hun.

Tviler på motivasjonen

Margoth Sundsbø

Margoth Sundsbø, leder for sommerskolen i Rogaland.

Foto: Øystein Otterdal / NRK

Leder for sommerskolen i Rogaland, Margoth Sundsbø, tror imidlertid at det vil være vanskelig å motivere elevene til å ofre litt av sommerferien for et slikt tilbud.

– Vi ser at det for en del er strevsomt nok å stille opp på sommerskolen, enda de vet at det er kravet for å gå opp til eksamen. Det å bruke litt av ferien din for å kunne stå på eksamen er en større gulrot enn å ofre ferie for å stille bedre forberedt til videregående, sier hun.

Sander Dale synes derimot at det er et godt forslag, og tror at han hadde benyttet seg av det hvis han hadde hatt muligheten etter 10. klasse.

– Jeg slet på ungdomsskolen, så hadde de hatt kurs da, hadde det nok hjulpet meg, sier han.