NRK Meny
Normal

Vil ha sjekk to ganger i måneden

Offentlige dusjanlegg i Stavanger blir legionella-behandlet to ganger i året, slik helsemyndighetene anbefaler. Dette viser seg ikke å være nok. 

Svømmebasseng
Foto: Helge Hundeide / NRK

Folkehelseinstituttet vil nå ha behandling to ganger i måneden.

I går ble det legionella-rammede dusjanlegget i Tastahallen desinfisert og gjort fri for bakterier. Samme behandling fikk anlegget så sent som i desember.

Renses to ganger i året

Alle kommunale dusjanlegg i Stavanger, uansett om det er påvist legionella eller ikke, blir vedlikeholdt med klor og varmtvann så ofte som folkehelseinstituttet anbefaler.

- Standarden vi følger i dag er to ganger i året, sier Torstein Nielsen, beredskapssjef, Stavanger kommune.

Nye regler: to ganger i måneden

Men denne anbefalingen fra norske helsemyndigheter som bare er tre år gammel, gjelder snart ikke lenger. I løpet av våren kommer en ny veiledning der folkehelsa anbefaler at dusjanlegg som det i Tastahallen får legionella-behandling så ofte som to ganger i måneden.

Med andre ord: ut fra den kunnskapen folkehelsa nå sitter på,  men som de foreløpig ikke har offentliggjort, burde Tastahallen ha vært legionella-behandlet flere ganger bare siden det siste ordinære vedlikeholdet i desember.

- Retningslinjene vi har i dag er ikke gode nok, mener Truls Krog som er avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet. 

Praktiske problemer

 

Torstein Nielsen
Foto: Helge Hundeide / NRK

Stavanger kommune vil naturlig nok gjøre det de kan for å hindre nye legionella-tilfeller, men beredskapssjefen ser likevel store praktiske problemer med å følge en ny anbefaling der offentlige anlegg skal gjennomspyles med 70-80-grader varmt vann hver 14. dag.

-  Hvis vi må spyle hver 14. dag, må vi stenge alle idrettshaller, alle skoler og alle barnehager hver 14.dag.  Det høres rimelig håpløst ut, sier beredskapssjef Nielsen. 

Nielsen mener det må gå an å komme i dialog og finne kompenserende tiltak som er like effektive eller bedre enn den tradisjonelle varmebehandlingen.