Hopp til innhold

Vil ha romfartsskole til Norge

Romfartsindustrien vokser fort, og er allerede større enn skogsindustrien i Norge. Nå vil Universitetet i Stavanger henge seg på og arrangere International Space Universitys sommerskole for studenter fra hele verden.

Roboten Curiosity

NASAs Mars Institute holder allerede til i Stavanger. Nå vil UiS holde sommerskole for astronauter. Bildet er av roboten Curiosity som har vært utstasjonert på Mars siden august i fjor.

Norge har søkt om å få arrangere International Space Universitys sommerskole, Space Studies Program, i 2016. Planene innebærer blant annet romfartsleir i Stavanger med studenter fra hele verden.

– Vi har sendt over en søknad på vegne av Norge for å få denne skolen til Stavanger sommeren 2016. Da kommer det 110 romfartsstudenter fra hele verden, 25 faste lærere og 25 ekstra inviterte foredragsholdere i løpet av en ni ukers intensiv sesjon, sier professor Per Amundsen ved UiS, som er koordinator for søknaden.

– Romindustrien vokser

Universitetet i Stavanger

Universitetet i Stavanger satser stadig mer på romfartsforskning og har nå søkt om å arrangere sommerskole for International Space University.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Det er ikke lenge siden det ble kjent at Nasa skulle etablere et Mars-institutt i Stavanger. Nå ser det ut til å komme en ytterligere satsing på romfart i regionen.

– Romindustrien i Norge vokser. Norsk rominstitutt, som er statens organ for romforskning, forteller at romindustrien i Norge er større enn for eksempel skogsindustrien. Det har blitt en betydelig industrigren. Det er spesielt stor interesse blant de firmaene som driver med oljerelaterte aktiviteter, sier Amundsen.

Samarbeidet som allerede er på plass mellom olje- og romfartsindustrien baserer seg i stor grad på sammenfallende teknologi når det for eksempel kommer til boring.

– Det gjelder å utvikle konsepter, å lage ting som trengs og som virker, sier Amundsen.

Flere universiteter med på laget

Universitetet i Stavanger (UiS) vil være vertskap for sommerskolen, med Norsk Romsenter, Innovasjonsnettverket Space & Energy og Prekubator TTO som medarrangører.

– Dette er blitt et flott samarbeidsprosjekt, hvor hele akademia og industrien er med, sier Amundsen.

Dersom Norge vinner fram i konkurransen, vil 110 utvalgte romfartsstudenter fra hele verden få et ni ukers studieopphold på UiS sommeren 2016. De vil få undervisning av 50 forelesere, halvparten fra Norge og halvparten internasjonale. Studentene vil også få delta i to store romfartsrelaterte prosjekter, ett teknisk og ett vitenskapelig.

Universitetene i Oslo, Bergen og Svalbard samt NTNU og Forsvarets forskningsinstitutt stiller seg bak søknaden. Andre støttespillere er Region Stavanger, Mars Institute, Norsk industriforum for romvirksomhet, Oceaneering, ONS, Laerdal, National Oilwell Varco og Kjeller Innovasjon.

I februar blir det avgjort hvor sommerkurset skal avholdes i 2016.

– Vi fikk veldig positive tilbakemeldinger, og krysser fingrene, sier Amundsen.